Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Αρχίζει η επιχείρηση «Ελευθερία» – Όλα τα στάδια μέχρι τον πρώτο εμβολιασμό!

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Αρχίζει η επιχείρηση «Ελευθερία» – Όλα τα στάδια μέχρι τον πρώτο εμβολιασμό!

Η έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τη Κομισιόν, σήμανε την έναρξη της επιχείρησης Ελευθερία που είναι για τη χώρα μας η εμβολιαστική εκστρατεία ενάντια στον covid 19

Με το που δόθηκε το «πράσινο φως»  από την Ε.Ε. αρχίζει και η ισότιμη διανομή των πρώτων δόσεων στις 27 χώρες της ΕΕ.

«Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τελειώσει αυτή η δύσκολη χρονιά και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε αυτή την πανδημία», σχολίασε αμέσως μετά την έγκριση η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο, περισσότερα θα εγκριθούν σύντομα, αν αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Στις 6 Ιανουαρίου θα έχουμε γνωμοδότηση για το δεύτερο εμβόλιο, αυτό της Moderna», συνέχισε.

«Υπάρχει φως στον ορίζοντα. Έξι μήνες μετά την αρχή της στρατηγικής για τα εμβόλια, έχουμε υπογράψει έξι συμβόλαια με τους πιο υποσχόμενους παραγωγούς εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», υπογράμμισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής. Η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και δεν συμβιβαζόμαστε».

«Αυτή η μέρα είναι συγκινητική για εμάς στην BionTech. Είμαστε ευτυχείς να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ώστε να παραδώσουμε το πρώτο εμβόλιο στην Ευρώπη που θα συμβάλει στη μάχη ενάντια σε αυτή την καταστροφική πανδημία» δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της BionTech, Ουργκούρ Σαχίν, μετά την είδηση πως ο EMA γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης του εμβολίου.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παράδοση των εμβολίων στα σημεία όπου έχουν υποδείξει οι κυβερνήσεις ανά την ΕΕ», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλμπερτ Μπουρλά, γενικός διευθυντής της αμερικανικής Pfizer.

 

Πως θα γίνει ο εμβολιασμός στην  Ελλάδα

Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στη χώρα μας παράλληλα με την υπόλοιπη Ε.Ε. από τις 27 Δεκεμβρίου.

Έτσι, το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό ανέπτυξαν το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

O Μάριος Θεμιστοκλέους, υπεύθυνος για την επιχείρηση «Ελευθερία», ανέφερε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1.265.550 δόσεις του εμβολίου, ενώ, όπως είπε, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως το προσεχές διάστημα αναμένονται εγκρίσεις και για τα εμβόλια άλλων εταιρειών για τον κορωνοϊό.

Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας είπε:

Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων.

Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς.

Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις.

Έως το τέλος Μαρτίου 1.665.550 δόσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα αναμένεται να εμβολιαστούν την πρώτη ημέρα εκκίνησης των εμβολιασμών στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου, παρουσία τηλεοπτικών καμερών.

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί στην Ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα, σημείωσε η καθηγήτρια.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού, είπε πως αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ο προγραμματισμός διανομής των εμβολίων ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των δόσεων, καθώς, όπως γνωρίζουμε, το δεύτερο εμβόλιο, αυτό της Moderna, αναμένεται να πάρει έγκριση στις 6 Ιανουαρίου.

 

 

Τα ψυγεία είναι ήδη σε χώρους μυστικούς και καλά φυλασσόμενους

τα 14 ψυγεία που θα υποδεχθούν τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech βρίσκονται ήδη στις αποθήκες φύλαξης. Ωστόσο, η τοποθεσία τους παραμένει μυστική.

Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει γρήγορα, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ στους καταψύκτες, ενώ στόχος είναι να εμβολιαστούν 2,5 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τον Μάρτιο. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προηγούνται οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι.