Κορονοϊός: Στο δυσκολότερο σημείο στην Αττική – Έκρηξη στο ιικό φορτίo

Κορονοϊός: Στο δυσκολότερο σημείο στην Αττική – Έκρηξη στο ιικό φορτίo

Τον κώδωνα του κινδύνου και της επαγρύπνησης για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική έκρουσε για ακόμη μια φορά το πρωί της Πέμπτης ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος.

«Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. Όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορωνοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι’ αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων», εξήγησε.

«Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος-αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις. Οι 3 παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, δήλωσε ότι «είναι θετική η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών».

Νίκος Θωμαΐδης: «Έκρηξη στο ιικό φορτίο»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης έκανε λόγο για έκρηξη στο ιικό φορτίο.

«Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια» είπε ο Ν. Θωμαΐδης.

«Την επόμενη Τρίτη θα έχουμε νέα στοιχεία. Αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην αύξηση των κρουσμάτων σε συνάρτηση πάντα με τα τεστ», κατέληξε.