Κορονοϊός: Πιο σκληρά μέτρα αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Πιο σκληρά μέτρα αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση

Κάθετα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», αν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων. Αυτό ισχυρίζονται κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι παρακολουθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία από χθες μέχρι και την επόμενη Πέμπτη που θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Εάν δηλαδή σήμερα και αύριο τα κρούσματα έχουν ανοδική πορεία πάνω από τα 1500-1700 κρούσματα, τότε δεν αποκλείεται να πάμε σε σκληρότερο lockdown καθώς το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται μήπως η κατάσταση ξεφύγει και φτάσει στα επίπεδα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου .

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης θα παίξουν ο δείκτης μεταδοτικότητας ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται πάνω από το 1 στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα. Ένα ακόμα κριτήριο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο εδώ και αρκετό καιρό.

Φυσικά το θέμα των μεταλλάξεων του ιού, τόσο του Βρετανικού, όσο και του Νοτιοαφρικανικού τύπου, προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν πειστικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν περνούν απαρατήρητες οι δηλώσεις των ειδικών σύμφωνα με τις οποίες στα μέσα Μαρτίου μπορεί τα κρούσματα να έχουμε φτάσει και τα 2000 την ημέρα αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον οποίο αποδίδεται και η δήλωση για τα 2000 κρούσματα τάχθηκε υπέρ ενός σκληρού lockdown πρίν η κατάσταση πάρει ανεξέλεγκτη τροπή: «Αν κάνουμε ένα σκληρό lockdown, ένα πραγματικό lockdown 3 εβδομάδων, έχω μπροστά μου τα αποτελέσματα τα οποία δείχνουν ότι πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα ανάσχεσης -θεωρώ ότι δεν είναι αναγκαστικό να μιλάμε πάντα με τη λογική του lockdown ή των περιορισμών τα οποία προφανώς είναι χρήσιμα για να κρατήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο-  να πάρουμε μέτρα στην κατεύθυνση που εδώ και καιρό συζητάμε όπως για παράδειγμα να διευρύνουμε την τηλεργασία, να έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα απολυμάνσεις στα λεωφορεία, στο μετρό».

Σε ότι αφορά τα σχολεία (δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια) η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να κλείσουν τελευταία στην περίπτωση που ληφθούν πιο σκληρά μέτρα. Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για το λιανεμπόριο αφού φαίνεται να συζητείται ακόμα η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6.