Κορονοϊός: «Μαύρος» Νοέμβρης με 602 νεκρούς – «Λυγίζουν» τα νοσοκομεία

Κορονοϊός: «Μαύρος» Νοέμβρης με 602 νεκρούς – «Λυγίζουν» τα νοσοκομεία

Όλο και μεγαλύτερος γίνεται στη χώρα μας ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Μετά τον χθεσινό απολογισμό των 63 νεκρών, ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στους 1.228. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς -συνολικά 602 άνθρωποι- έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 17 μέρες, δηλαδή μέσα στον Νοέμβρη, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες των ειδικών για το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της χώρας -και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας- ως αποτέλεσμα της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στη διάρκεια των περασμένων βδομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το protothema.gr, οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονται πλέον σε 3.831, αριθμός κατά σχεδόν 40% υψηλότερος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου. Μάλιστα, το 1/5 των ασθενών δίνει σκληρή μάχη με τον κορονοϊό και τις επιπλοκές της λοίμωξης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), κλπ.

Μόνο χθες, Τρίτη, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία έφτασαν κοντά στις 500. Οι ειδικοί εκτιμούν οτι ο αριθμός των νοσηλευομένων θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, καθώς συσχετίζεται με τον ρυθμό της επιδημίας που σημειώθηκε το πρώτο 15νθήμερο του μήνα. Η τάση σταθεροποίησης που άρχισε να φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αποτυπωθεί σε μειωμένο αριθμό ασθενών ταπό τον Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, το “φορτίο” που καλούνται να σηκώσουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας μας μέχρι τα Χριστούγεννα είναι πολύ βαρύ. Οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 465, αριθμός υψηλός που έχει δοκιμάσει δραματικά τις τελευταίες ημέρες και την αντοχή των εργαζομένων και του συστηματος υγείας. Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ στις ΜΕΘ λόγω της επιδημίας είναι ότι οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 49% μέσα σε πέντε μόλις ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη οι διασωληνωμένοι ήταν 312 και πλέον είναι 465.

Περισσότεροι από τους μισούς διασωληνωμένους βρίσκονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης (241) και αλλοι 136 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Ουσιαστικα οι κλίνες ΜΕΘ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη βόρεια Ελλάδα έχουν υπερκαλυφθεί και οι ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη Covid-19 καλύπτονται με μετατροπή απλών κλινών σε κλίνες ΜΕΘ με φορητό εξοπλισμό. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αντίθετα, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid-19 φτάνει στο 70%.

Στην Αττική πάντως, η εικόνα της επιδημίας φαίνεται ελεγχόμενη ακόμη, καθώς παρά την ελαφρά ανοδική κίνηση των νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι σταθερός. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο εκτεταμένος έλεγχος στον πληθυσμό του λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με την έγκαιρη εφαρμογή του lockdown συγκράτηςε το “φορτίο” των ασθενών και προς τα νοσοκομεία.