Κορονοϊός: Αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι – 40 νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

Κορονοϊός: Αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι – 40 νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

Ακόμη 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη μάχη με τον κορωνοϊό τις τελευταίες ώρες, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής. Υπενθυμίζεται ότι χθες Σάββατο ο αριθμός των νεκρών έσπασε το φράγμα των χιλίων θανάτων από την αρχμή της πανδημίας.

Ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος ημερήσιος αριθμός νεκρών, πενήντα, κατεγράφηκε την περασμένη Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι ένας από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες, ήταν ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο οποίος είναι ο πρώτος ιεράρχης στη χώρα μας που πέθανε έπειτα από μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία -ο συνολικός αριθμός των θανάτων του τελευταίου 24ωρου θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Κυριακής- έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους έπειτα από μόλυνση με τον κορονοϊό 1.075 άνθρωποι.

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και το φρένο που πρέπει να μπει στα κρούσματα και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας εξαρτάται άμεσα από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση. Όμως, τα καλά νέα από το επιστημονικό μέτωπο σε ό,τι αφορά τα εμβόλια δημιουργούν αισιοδοξία και θέτουν τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων, αλλά και να καταρτίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το διπλό αυτό σχέδιο τέθηκε επί τάπητος σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση της κατάστασης και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού, παρά τα καλά νέα, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ως το εμβόλιο είναι αρκετός και για να κερδηθεί η μάχη με τον κορονοϊό πρέπει να φτάσουμε όλοι μαζί ασφαλείς έως αυτό το σημείο.

Το χρόνο αυτό, όμως, εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση για να προετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές και τις διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021. Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε σίγουροι για την επάρκεια των εμβολίων.