Κορονοϊός: Ανησυχούν οι Βρετανοί για την μετάλλαξη, καθησυχάζει ο ΠΟΥ

Κορονοϊός: Ανησυχούν οι Βρετανοί για την μετάλλαξη, καθησυχάζει ο ΠΟΥ

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι Βρετανοί από την μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Αυστραλία και Αφρική.

Έως τις 13 Δεκεμβρίου είχαν εντοπιστεί 1.108 άτομα στην Αγγλία που ήταν φορείς της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία που επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η μετάλλαξη παρατηρείται κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών και η αύξηση των κρουσμάτων στην Αγγλία αφορά κυρίως αυτή την ηλικιακή ομάδα. Επίσης μεταξύ των 20 περιπτώσεων της VUI 202012/01 που εντοπίστηκαν στην Ουαλία ο μέρος όρος ηλικίας των ατόμων ήταν τα 41 έτη ζωής σε ομάδα ανθρώπων 11-71 ετών που εξετάστηκαν.

Ωστόσο, ειδικοί αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας πως το εμβόλιο προστατεύει και από αυτή την μετάλλαξη του ιού.

ΠΟΥ: Φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας η μετάλλαξη

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως η μετάλλαξη είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας και δεν θα έπρεπε να υπάρχει πανικός.

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε στο κοινό τα πράγματα όπως έχουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης του ιού», δήλωσε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουμε δει πολλές αλλαγές, πολλές μεταλλάξεις, καμία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά ούτε την ευαισθησία στον ιό σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες θεραπευτικές ουσίες και τα φάρμακα ούτε στα υπό ανάπτυξη εμβόλια και υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι αναμένει να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες εντός ημερών ή εβδομάδων σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του εξαιρετικά μεταδοτικού νέου στελέχους κορονοϊού.