Κορέα: Όλα έτοιμα για την αυριανή συνάντηση κορυφής Κιμ – Μουν

Κορέα: Όλα έτοιμα για την αυριανή συνάντηση κορυφής Κιμ – Μουν

Πρόβα τζενεράλε πραγματοποίησαν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας για την επικείμενη σύνοδο κορυφής με τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να ελέγξουν ότι όλα είναι έτοιμα για την ιστορική συνάντηση, την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο προεδρικός Γαλάζιος Οίκος της Σεούλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, η τελική πρόβα πραγματοποιήθηκε γύρω στις 14.00 (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας) στο Πανμουντζόμ, στο «χωριό της ειρήνης», στη μεθόριο μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.

Ο κ. Μουν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να έχουν την πρώτη συνάντηση κορυφής στη νοτιοκορεατική πλευρά του Πανμουντζόμ. Ο Κιμ θα γίνει ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που θα εισέλθει στο έδαφος της Νότιας Κορέας από το τέλος του πολέμου (1950-53).

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα δρασκελίσει τη στρατιωτική οροθετική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών, που σηματοδοτείται μόνο από ένα χαμηλό τσιμεντένιο πεζούλι σε ένα στενό διάδρομο μεταξύ των γαλάζιων κτηρίων του χωριού. Εκεί θα τον αναμένει ο κ. Μουν, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσουν χειραψία δίπλα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Εκεχειρίας. Οι δύο ηγέτες, συνοδεία τιμητικού αγήματος της Νότιας Κορέας, θα κατευθυνθούν σε προαύλιο χώρο του Πανμουντζόμ για την τελετή υποδοχής. Ο χώρος βρίσκεται μεταξύ του Οίκου της Ελευθερίας και του Οίκου της Ειρήνης, τριώροφου κτηρίου που πρόσφατα ανακαινίστηκε για τη συνάντηση Μουν-Κιμ.

Μετά την τελετή υποδοχής, που θα περιλαμβάνει και την επιθεώρηση του αγήματος, οι κ.κ. Μουν και Κιμ θα κινηθούν πεζή στον Οίκο της Ειρήνης, όπου ο δεύτερος θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών και θα απαθανατιστεί από τον φωτογραφικό φακό στο πλάι του Νοτιοκορεάτη ηγέτη, στον πρώτο όροφο του κτηρίου, πριν τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στον δεύτερο όροφο.

Για την τρίτη κατά σειρά σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών – η πρώτη έγινε το 2000 και η δεύτερη το 2007 – έξι από τους επτά αξιωματούχους του στενού περιβάλλοντος του κ. Μουν συμμετείχαν στην τελική πρόβα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο επιτελάρχης της Προεδρίας, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και οι υπουργοί Επανένωσης, Άμυνας και Εξωτερικών.

Η γενική δοκιμή έγινε με βάση τον προγραμματισμό της Παρασκευής. Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας έλεγξαν με κάθε λεπτομέρεια πώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα διασχίσει πεζός τη στρατιωτική διαχωριστική γραμμή, πώς θα γίνει η χειραψία των δύο ηγετών και πώς θα τραβηχτεί η αναμνηστική τους φωτογραφία.