“Κολοτούμπα” Χαν μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων

“Κολοτούμπα” Χαν μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων

Τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης ο οποίος έκανε λόγο για “αναδιάρθρωση των συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία” Γιοχάνες Χαν: “Αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, θα πρέπει να γίνει και αναδιάρθρωση των συνόρων”.

Από την άλλη πλευρά η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς τόνισε ότι ο επίτροπος Χαν «υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο με βάση μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και από τις δύο χώρες», ανέφερε το protothema.gr, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως “κολοτούμπα”. Νωρίτερα είχε βγει και εκπρόσωπος της Κομισιόν για να διευκρινίσει πως ο Επίτροπος  καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας – Αλβανίας.

Η ΝΔ

Πάντως σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή η Νέα Δημοκρατία ανέφερε πως «Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και καλεί «τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία».

Η Πειραιώς προσθέτει: «Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό. Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

Το ΚΚΕ

Αντίδραση έντονη ήρθε και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το οποίο ανέφερε «Το ΚΚΕ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας που κι αυτή -όπως και η συμφωνία με την πΓΔΜ- έχει βάση την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ» αναφέρει σχόλιο του κόμματος για τις δηλώσεις του επιτρόπου Γ. Χαν, καταλήγοντας «στη βάση αυτή η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει τι εννοεί ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με τη θέση περί αναδιάρθρωσης συνόρων».

Ο Δημήτρης Καμμένος

Ως άκρως επικίνδυνες και προκλητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν ότι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας «θα υπάρξει αλλαγή συνόρων», ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, τονίζοντας ότι αυτές έγιναν «την επομένη της συνάντησης των κυρίων Τσίπρα και Έντι Ράμα, όπου υποτίθεται ότι τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα διμερή θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «η Αλβανία δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον αδιανόητο υψηλός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος και επιβλέπει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, να μιλά για εκχώρηση ευρωπαϊκών συνόρων. Αν αλλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας εκ προοιμίου αλλάζουν και τα σύνορα της Ευρώπης. Αντιλαμβάνεται άραγε ο κ. Χαν ότι με τη δήλωση του αυτή χτυπάει εκτός από την Ελλάδα και την Ευρώπη στο σύνολό της ζητώντας τον ακρωτηριασμό της;». Παράλληλα, τον καλεί να «αποσαφηνίσει άμεσα τις δηλώσεις του και να δώσει εξηγήσεις για αυτές που μόνο αποσταθεροποίηση μπορούν να φέρουν στα Βαλκάνια. Πρόκειται για εκχώρηση δικαιωμάτων κυριαρχίας με υποχωρήσεις στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και εκ νέου καθορισμό της  ΑΟΖ; Διότι όλοι γνωρίζουμε πως η υιοθέτηση ΑΟΖ είναι αυτή που κατοχυρώνει δικαιώματα». Ο Δημήτρης Καμμένος ζητεί να μάθει «τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών».

«Βλέπουμε ξεκάθαρα πια ότι ο Σύριζα με τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς χαίρεται με τη συμφωνία δηλώνοντας ότι τώρα που έλυσε το πρόβλημα με τους βόρειους γείτονες που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια θα λύσει, πριν πάει διακοπές, και τα ζητήματα που εκκρεμούν με την Αλβανία», σημειώνει και καταλήγει με το εξής ερώτημα: «Πως θα τα λύσετε αλήθεια κ. Κοτζιά; Αναδιαρθρώνοντας τα σύνορα της χώρας μας και εκχωρώντας την εθνική μας κυριαρχία;».

Το Ποτάμι

Σε ό,τι αφορά Το Ποτάμι ο Δημήτρης Τσιόρδας αντέδρασε μέσω τουίτερ κι είπε πως ” ο κ. Χαν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπέπεσε σε ένα φραστικό λάθος, από αυτά που συνηθίζει, μιλώντας για αναδιάρθρωση συνόρων με την Αλβανία. Διαφορετικά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αλλά μάλλον είναι αστεία…