«Κολοβή» η παραχώρηση του Κόδρα – Τι λέει ο δήμαρχος Καλαμαριάς

«Κολοβή» η παραχώρηση του Κόδρα – Τι λέει ο δήμαρχος Καλαμαριάς

Του Κώστα Μπούρη

Η υπόθεση της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, ως υπερτοπικό πάρκο, χρονολογείται εδώ και δεκαετίες, αφού αποτελεί τον πρώτο μεγάλο χώρο που έμεινε ελεύθερος σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Χρόνια παλινωδιών και υποσχέσεων που έμεναν ανεκπλήρωτες μέχρι σήμερα που όπως φαίνεται γίνονται πράξη έστω και … «κολοβές» βάζοντας όμως στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα μεγαλόπνοα σχέδια για τη δημιουργία υπερτοπικού πάρκου για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Ο δήμος Καλαμαριάς δια του δημάρχου του δηλώνει έτοιμος να αξιοποιήσει την περίπου μισή έκταση του Κόδρα που παραχωρείται από το δημόσιο, αν και ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης τονίζει ότι θα ήθελε όλον το χώρο που σήμερα ορίζει το πρώην στρατόπεδο: «Φυσικά θα θέλαμε όλο το χώρο, όμως ακόμα και αυτή η παραχώρηση είναι ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση του Κόδρα που τόσα χρόνια περιμέναμε. Να καθαρίσει ο χώρος, να φύγουν οι καταληψίες και να αποδοθεί στους κατοίκους» εξηγεί στο Reportplus.gr.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο δήμο Καλαμαριάς παραχωρείται η έκταση από το εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου έως το κλιμάκιο του ΝΑΤΟ δηλαδή στο κέντρο του Κόδρα αφού τα υπόλοιπα τμήματα της έκτασης του πρώην στρατόπεδο ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε φορείς του δημοσίου, είτε έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Συγκεκριμένα, η έκταση από το κολυμβητήριο, μέχρι το Kυβερνείο, κατά μήκος της Σοφούλη, είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος, χωρίς ωστόσο να γίνονται αρχαιολογικές έρευνες! Η έκταση αυτή ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού!

Υπάρχουν όμως και άλλες εκτάσεις που δεν παραχωρούνται στο δήμο οι οποίες διεκδικούνται από ιδιώτες. Μάλιστα σε μια από αυτές τις εκτάσεις –απέναντι από τη ΝΔΒΕ- που είναι σε καθεστώς «υπό απαλλοτρίωσης», υπάρχουν σπίτια που κατοικούνται κανονικά. Άλλη μία έκταση περίπου 20 στρεμμάτων είναι ιδιοκτησίας του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), ενώ δεν παραχωρείται και ο χώρος του Κλιμακίου του ΝΑΤΟ.

Αυτή  είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει «κολοβή» την παραχώρηση του Κόδρα στη τοπική κοινωνία όχι μόνο της Καλαμαριάς, αλλά και όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αφού περίπου η μισή έκταση παραμένει δεσμευμένη.

Όπως και να έχει ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης δηλώνει ικανοποιημένος και έτοιμος να προχωρήσει στην ανάπλαση του χώρου: «Αρχικά θα φύγουν όλοι οι καταληψίες των κτιρίων και θα καθαρίσουμε τους χώρους. Στη συνέχεια θα γίνει μια επιλογή των κτιρίων ώστε να διαπιστώσουμε ποια είναι ιστορικά για να αναστηλωθούν και ποια μπορούν να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν» λέει ο δήμαρχος.

«Όσα κτίρια κριθούν ακατάλληλα θα κατεδαφιστούν και ο χώρος θα καθαρίσει  από τα μπάζα και άλλες ακαθαρσίες. Στη συνέχεια θα ανατρέξουμε στις μελέτες για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε σωστά τον χώρο και να τον αποδώσουμε στους κατοίκους» εξηγεί ο κ. Μπακογλίδης.

Ο κ. Μπακογλίδης ακόμα αναφέρθηκε στο ζήτημα της φύλαξης του χώρου που μέχρι σήμερα αποτελεί τις νύκτες κυρίως άντρο παρανόμων: «Σε συμφωνία με όλους τους φορείς και ιδιώτες σε όλη η έκταση του Κόδρα θα κατασκευαστεί μια προσωρινή περίφραξη, ενώ θα υπάρχει φύλαξη από εταιρία σικιούριτι».

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις όλα τα μεγαλόπνοα σχέδια τη δημιουργία υπερτοπικού πάρκου για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης πάνε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Για την ιστορία, προβλέπονταν η αξιοποίηση όλου του Κόδρα με την προσθήκη τμήματος της Σοφούλη.

Συγκεκριμένα, η Σοφούλη θα τελείωνε στο Κυβερνείο, ενώ θα κατασκευαζόταν η προέκταση της Μ. Καλλίδου (μπροστά από το σχολείο και πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα). Ο σχεδιασμός προέβλεπε ενοποίηση του Κόδρα, με κατάργηση του δρόμου και δημιουργία χώρων θέας. Μάλιστα τότε είχε προταθεί και η κατασκευή υπόγειου Aquarium!

Συνολικά το υπερτοπικό πάρκο που υποσχόταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα είχε έκταση 600 περίπου στρεμμάτων και θα αποτελούσε το μεγαλύτερο στη χώρα χώρο πρασίνου και αναψυχής, πριν την αξιοποίηση του Ελληνικού στην Αθήνα!