“Κλειδί” η Θεσσαλονίκη για την ελληνοσερβική επιχειρηματική συνεργασία

“Κλειδί” η Θεσσαλονίκη για την ελληνοσερβική επιχειρηματική συνεργασία

Οι τομείς οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη των ελληνο-σερβικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης με τον πρέσβη της Σερβίας κ. Dusan Spasojevic, που συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη κ. Sinisa Pavic.

Ο κ. Μασούτης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μπορεί να έρθει μέσα,  όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά και από τις μεταφορές, τα logistics και το παραδοσιακό εμπόριο, υπογραμμίζοντας ότι «η Θεσσαλονίκη, και το λιμάνι της ειδικότερα, μπορεί να προσφέρει στη Σερβία μια εμπορική πύλη στην Μεσόγειο». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε, επίσης, στα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή εκφράζοντας, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι «σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μασούτης στην πρόσφατη παραχώρηση του ΟΛΘ σε ιδιώτες, στις εργασίες αναβάθμισης του αεροδρομίου «Μακεδονία», καθώς και στην ανοδική πορεία της ΔΕΘ, που «θα αποτελέσουν τους ‘’μαγνήτες’’ για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο προσεχές χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρέσβης υπογράμμισε τον ρόλο της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη των ελληνοσερβικών εμπορικών σχέσεων. «Μπορεί να υπάρχουν επιχειρηματικές και οικονομικές συνέργειες στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, αλλά  το «κλειδί» της συνεργασίας για μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, την ευρύτερη περιοχή της, επιλέγει για τις διακοπές του το μεγαλύτερο μέρος των Σέρβων τουριστών», είπε χαρακτηριστικά ο κ Spasojevic, προσθέτοντας πως περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες από τη χώρα του επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Β. Ελλάδα.

«Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών συναλλαγών, η συνολική αξία των οποίων –όπως είπε χαρακτηριστικά- ανέρχεται σε μόλις 400 εκατ. ευρώ ετησίως, «ποσό ιδιαίτερα χαμηλό για δύο χώρες των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και έχουν μακραίωνες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας». Τέλος ο κ. Dusan Spasojevic ανακοίνωσε ότι η Πρεσβεία προτίθεται να υποστηρίξει τη συμμετοχή της Σερβίας στην επικείμενη ΔΕΘ και ενημέρωσε για την έλευση, στη Θεσσαλονίκη, του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας για τον εορτασμό των 100 χρόνων του «μετώπου της Θεσσαλονίκης», τον Σεπτέμβριο του 2018.