Κι όμως υπάρχει! Η πόλη στην οποία είναι παράνομο να… πεθάνεις

Κι όμως υπάρχει! Η πόλη στην οποία είναι παράνομο να… πεθάνεις

Εκτός από την αντιμετώπιση του σκοταδιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της συνεχούς απειλής των πολικών αρκούδων, οι 2.000 κάτοικοι της απομακρυσμένης νορβηγικής πόλης Longyearbyen πρέπει επίσης να ακολουθήσουν έναν πολύ παράξενο νόμο: Να μην πεθάνουν εκεί.

Βρίσκεται στο νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ περίπου στα μισά της οροσειράς της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου. Το Longyearbyen είναι τόσο κρύο που το να πεθάνεις είναι παράνομο από το 1950, όταν οι ντόπιοι ανακάλυψαν ότι τα κόκαλα από τα νεκροταφεία δεν αποσυντέθηκαν λόγω του παγετού.

Στην πραγματικότητα, όταν το 1998 οι επιστήμονες έκαναν εκταφή των πτωμάτων που πέθαναν στην πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, κατάφεραν να ανακτήσουν ζωντανά δείγματα του θανατηφόρου ιού.

Κατοικημένα κυρίως από τους ανθρακωρύχους, οι ντόπιοι φοβήθηκαν την εξάπλωση των ασθενειών όταν διαπίστωσαν ότι τα σώματα δεν αποσυντέθηκαν, καθιστώντας παράνομη την τοποθέτηση περισσότερων ανθρώπων στο τοπικό νεκροταφείο. Ενώ επιτρέπεται να ταφούν οι στάχτες από καύση εκεί, λίγοι άνθρωποι έχουν λάβει αυτή την επιλογή και τελικά οι βαριά άρρωστοι εγκαταλείπουν το νησί και πηγαίνουν στη νορβηγική ενδοχώρα για να περάσουν τις τελευταίες μέρες τους.

“Αν πιστεύετε ότι θα εκπνεύσετε, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας στείλουμε στην ηπειρωτική χώρα”, δήλωσε στο The Sun ο Jan Christian Meyer, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Επιπλέον, πολύ λίγοι άνθρωποι γεννήθηκαν στην περιοχή. Ενώ υπάρχει μικρό νοσοκομείο στο Σβάλμπαρντ, οι έγκυες γυναίκες ενθαρρύνονται να ταξιδεύουν στην ηπειρωτική χώρα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία γέννας.

Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο για τον οποίο πιθανότατα να μη θες να πας εκεί τώρα στα κοντά. Η πόλη είναι τόσο βόρεια που μένει σκοτεινή το χειμώνα για τέσσερις μήνες κάθε φορά με μηδενική διαφορά μεταξύ νύχτας και ημέρας για σχεδόν τρεις από αυτούς τους μήνες. Υπάρχουν επίσης περίπου 1.000 πολικές αρκούδες, οι οποίες αποτελούν μια επικίνδυνη απειλή για τους ντόπιους. Ωστόσο είναι ένα εγγυημένο ταξίδι για να απολαύσεις το Βόρειο Σέλας.