Κι όμως… κολλάει!

Κι όμως… κολλάει!

“Συναγερμός” έχει σημάνει στους αρχιερατικούς κύκλους μετά την αποκάλυψη ότι ένας από τους μητροπολίτες που συμμετείχαν στη θεία λειτουργία και στη συνέχεια στη δοξολογία που τελέσθηκε στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, παρουσία και της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, βρέθηκε θετικός στον κορονοιό.

Ο λόγος για τον μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου Θεόκλητο ο οποίος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της μητροπόλεως, παρουσίασε στις 30 Οκτωβρίου, συμπτώματα και στο τεστ COVID-19 στο οποίο υποβλήθηκε, διαγνώσθηκε θετικός.

Όπως ήταν φυσικό, η είδηση θορύβησε τους εκπροσώπους της εκκλησίας καθώς, όπως διακρίνεται στις σχετικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το συγκεκριμένο συλλείτουργο, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, στη λειτουργία μετείχαν -εκτός από τον κ. Θεόκλητο- αρκετοί ιεράρχες, ανάμεσά τους ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, Γρεβενών Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος και Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος. Την ίδια ώρα έξω από τον ναό είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Θεσσαλονικείς οι οποίοι περίμεναν, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να τηρούν καν τις απαραίτητες αποστάσεις, για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Δημητρίου ή να κοινωνήσουν.

Οι περισσότεροι από τους μητροπολίτες που τέλεσαν τη θεία λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες, μιας και είναι γνωστό ότι μεγάλη μερίδα του ορθόδοξου κλήρου -μεταξύ αυτών και αρκετά μέλη της ιεράς συνόδου- αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν και στους πιο στοιχειώδεις κανόνες υγειονομικής προστασίας, ενώ ενάντια σε κάθε λογική και στις υποδείξεις όλων των σοβαρών επιστημόνων, ισχυρίζονται πεισματικά ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία! Μάλιστα, ένας από τους εν λόγω ιεράρχες ήταν και ο μητροπολίτης Θεόκλητος, ο οποίος σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και σχολιάζεται ήδη έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “εξηγούσε” γιατί ο κορονοϊός δεν κολλάει στην εκκλησία με τη θεία κοινωνία!

Να σημειωθεί πάντως ότι μετά το πάθημά του, ο μητροπολίτης Θεόκλητος φαίνεται πως έβαλε… έστω και λίγο μυαλό, καθώς άλλαξε ριζικά τροπάριο και πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε η μητρόπολη Ιερισσού στην οποία αναφέρεται (εκτός από το ότι ο κ. Θεόκλητος τέθηκε σε καραντίνα):

Η έκκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού είναι η εξής: Να προσέχετε τους εαυτούς σας, να φοράμε μάσκα εντός και εκτός των Ιερών Ναών άπαντες και ὁ Μητροπολίτης μας παρακαλεί όλους να προσεύχεσθε υπέρ αὐτού, όπως και εκείνος δέεται υπέρ υμῶν.

Μένει να φανεί αν κάποια στιγμή οι εισαγγελικές αρχές και η Δικαιοσύνη θα ασχοληθούν σοβαρά με την περίπτωση των ιερέων που θέτουν με τα καμώματά τους σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία πιστών και μη…