Κινητοποιήσεις για την απόδοση του «Καρατάσιου» στους πολίτες-Τι καταγγέλλουν

Κινητοποιήσεις για την απόδοση του «Καρατάσιου» στους πολίτες-Τι καταγγέλλουν

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται στο στρατόπεδο Καρατάσιου καθώς καταγγέλλουν πως το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έχει στραφεί δικαστικά κατά του δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, του πρώην Δημάρχου, Διαμαντή Παπαδόπουλου, καθώς και των πολιτών που είναι ενεργοί εντός του πρώην στρατοπέδου «σε μία προσπάθεια να φρενάρει τη διεκδίκησή του χώρου από την τοπική κοινωνία».

Έτσι σύλλογοι και φορείς καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 17:00 στην είσοδο του Καρατάσιου και την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 9:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση

Το Πάρκο Καρατάσιου ανήκει στους πολίτες

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε επιτέλους να ανοίγει η συζήτηση για την απόδοση και αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η αρχή έγινε με το Παύλου Μελά όπου παραχωρήθηκε στον ομώνυμο Δήμο και πρόσφατα δρομολογήθηκε η υπόθεση του Κόδρα στο Δήμο Καλαμαριάς. Σημαντικές ενέργειες από τη σημερινή Κυβέρνηση που φαίνεται να έχει διάθεση να δώσει ουσιαστικές λύσεις ακόμα και εκεί που υπήρχαν χρόνια αδιέξοδα.

Σε αντιδιαστολή όμως με όλες αυτές τις ενέργειες και προς μεγάλη μας έκπληξη βλέπουμε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) τα τελευταία χρόνια να κινεί διαδικασίες αποβολής του Δήμου Παύλου Μελά από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Και μάλιστα χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις δεκάδες σχετικές ερωτήσεις που έχουν γίνει από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής Κυβέρνησης, το Δήμο Παύλου Μελά, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την τοπική κοινωνία που έχει μετατρέψει το χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου σε πόλο έλξης με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, καθώς αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για την πολύπαθη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι πολίτες που αγκάλιασαν τον χώρο

Ως γνωστό το 2005 είχε παραχωρηθεί στον τότε Δήμο Πολίχνης έκταση 120 στρεμμάτων από τα συνολικά 689 στρέμματα του Καρατάσιου, όπου με δημόσια χρηματοδότηση αναπτύχθηκαν αθλητικές υποδομές και έγιναν έργα ανάπλασης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας συνολικού κόστους μεγαλύτερου του 1.000.000 ευρώ. Μέσα στο πάρκο Καρατάσιου σήμερα αθλούνται περισσότερα από 500 παιδιά στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου και στο δημοτικό εντευκτήριο όπου γίνονται προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Παράλληλα δραστηριοποιούνται Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας, Περιβαλλοντικοί-Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Περιαστικές Καλλιέργειες Καρατάσιου όπου εδώ και 7 χρόνια 150 οικογένειες καλλιεργούν οργανωμένα λαχανόκηπους σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου και η Ένωση Ποντίων Πολίχνης σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Εκπαιδευτική Κοινότητα, Εθελοντικές Ομάδες και Φορείς εδώ και 10 χρόνια διοργανώνουν ενημερωτικές ημερίδες, περιβαλλοντικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την απόδοση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ως ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο Πρασίνου, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Αναψυχής για όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Το σημερινό καθεστώς και η αμφισβήτηση από το ΤΕΘΑ

Παράλληλα ο χώρος του Καρατάσιου που είναι χαρακτηρισμένος ως Ανταλλάξιμο Κτήμα ΑΚ 11978, διεκδικείται από την Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι σύμφωνη με τις χρήσεις γης και τις κοινόχρηστες δράσεις που προτείνει και αναπτύσσει ο Δήμος Παύλου Μελά μέσα στο Καρατάσιου. Σήμερα και χωρίς να υπολογίζει όλα αυτά το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) κατηγορεί το Δήμαρχο του Δήμου Παύλου Μελά και τους πολίτες του, χαρακτηρίζοντάς τους ως καταπατητές, παράνομους, καταληψίες και φοροδιαφεύγοντες και μάλιστα ζητώντας την ποινική δίωξή τους.

Κάλεσμα «για να αναπνεύσουμε»

Όπως  αγωνιζόμαστε και  υπερασπιζόμαστε τους χώρους των πρώην στρατοπέδων εδώ και 20 χρόνια έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 17:00 στην είσοδο του Καρατάσιου και την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 9:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Στα χρόνια των μνημονίων και του ξεπουλήματος, ο χώρος του Καρατάσιου για το ΤΕΘΑ παρουσιάζεται ως επενδυτική ευκαιρία, για όλους εμάς όμως το Καρατάσιου είναι η τελευταία ευκαιρία για να αναπνεύσουμε και δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη!!!

Το κείμενο στηρίζουν:

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Σωματείο Μακεδονία Ν. Ευκαρπίας, Λύκοι Δήμου Παύλου Μελά, Φοίνικας Πολίχνης, Πήγασος Πολίχνης, Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης, Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Ένωση Πολιτών Μετέωρα, Νέα Φλόγα Πολίχνης, Αετοί Πολίχνης, Πολ. Σύλλογος Ιωάννης Θεολόγος Μετεώρων, Πολ. Σύλλογος Διόνυσος Σταυρούπολης, Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης, Περιαστικοί Καλλιεργητές Καρατάσιου, ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά, ΕΠΟΜΕΑ Δήμου Παύλου Μελά, Ένωση Ανθοκήπων Καρατάσιου, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας, Εθελοντική Ομάδα Νέων “ΠΕΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΑ”, Φίλοι του Δάσους, Προμηθέας Λαογραφικό Εργαστήρι Πολίχνης, Εκπολιτιστικός Όμιλος Σταυρούπολης, ΑΜΣ Νικόπολης, Μικρασιατικός Σύλλογος Ν.Ευκαρπίας ”Ουσάκ”.