Κινδυνεύει η Γη να μετατραπεί σε κόλαση λόγω της ζέστης;

Κινδυνεύει η Γη να μετατραπεί σε κόλαση λόγω της ζέστης;

Πόσο κινδυνεύει η Γη να μετατραπεί σε κόλαση λόγω της ζέστης. Αυτό το ερώτημα απεύθυνε το Euronews μέσω του #AskSpace με τον Τζέρεμι Γουίλκς που ρώτησε τον ​Έρλαντ Σελίαν, ειδικό για το κλίμα και διευθυντή του κέντρου ερευνών για το κλίμα στη Σιγκαπούρη:

«Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Γνωρίζουμε ότι φέτος πολλές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου είχαν ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι. Σε παγκόσμια κλίμακα γνωρίζουμε επίσης ότι τα τελευταία 20 χρόνια, στην πραγματικότητα τα 18 από αυτά, ήταν τα πιο καυτά. Γνωρίζουμε ότι η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών που παρατηρήσαμε τον περασμένο αιώνα συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι το κάψιμο ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο που αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και αυξάνει την παγκόσμια θερμοκρασία. Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί στο μέλλον, και όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα έχουμε στην ατμόσφαιρα, τόσο μεγαλύτερη η ζέστη».

Τζέρεμι Γουίλκς, EURONEWS:

Βρισκόμαστε εδώ στη βόρεια Νορβηγία. Φέτος είχε θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς την μέρα, πάνω από 20 τη νύχτα. Θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο θερμό το κλίμα;

​ Έρλαντ Σελίαν, ειδικός για το κλίμα και διευθυντής του κέντρου ερευνών για το κλίμα στη Σιγκαπούρη:

«Οι κλιματολογικές προσομοιώσεις που κάναμε έδειξαν ότι ναι, θα μπορούσαμε πραγματικά να έχουμε ένα κλίμα και στις σκανδιναβικές χώρες που να πλησιάζει τα κλίματα της κεντρικής Ευρώπης. Η Στοκχόλμη θα μπορούσε να έχει το κλίμα του Παρισιού σε 50 έως 100 χρόνια από τώρα. Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος θερμότερων καλοκαιριών, αλλά ακριβώς πόσο ζεστό θα μπορούσε να είναι και πότε είναι ακόμα πολύ, πολύ αβέβαιο».