«Καψόνι» Ιερώνυμου σε Μητσοτάκη με την ορκωμοσία

«Καψόνι» Ιερώνυμου σε Μητσοτάκη με την ορκωμοσία

Μια μίνι… κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδας μετά την απόφαση για Θεοφάνεια με κλειστές εκκλησίες αλλά και την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αγνοήσει τις όποιες απαγορεύσεις και να λειτουργήσει τους ναούς ανήμερα των Φώτων. Μάλιστα η ΔΙΣ αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ.

Σε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας ανακοίνωσε χθες πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία καθώς δεν είθισται να «ορκίζει υπουργούς»!

Ωστόσο σήμερα υπήρξε μια ανατροπή στο «σκληρό» σενάριο, καθώς σύμφωνα με διαρροές της Αρχιεπισκοπής, τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα παραστεί στο πρώτο γκρουπ της ορκωμοσίας, που είναι χωρισμένη σε τρία γκρουπ. Η αλλαγή αυτή συνιστά, κατά τους κύκλους της Εκκλησίας, “ένδειξη καλής θελήσεως” από μερους της…

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει την Τετάρτη τον αγιασμό των υδάτων σε ανοιχτή θάλασσα στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εκκλησιαστικοί κύκλοι δήλωναν αιφνιδιασμένοι από την κυβερνητική απόφαση, επιμένοντας ότι τα συμφωνηθέντα (περιοριστικά μέτρα ανάλογα των Χριστουγέννων) πρέπει να τηρηθούν.

Εκπρόσωπος ΔΙΣ: «Κάνουμε ειρηνικό αντάρτικο»!

Mιλώντας πάντως το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας χαρακτήρισε το «αντάρτικο» της εκκλησίας ειρηνικό και ανέφερε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Μάλιστα άφησε ανοιχτό το αν θα πάει ή όχι ο Αρχιεπίσκοπος στην ορκωμοσία λέγοντας επανέλαβε πως «θεσμικά ο αρχιεπίσκοπος είναι υποχρεωμένος να παραστεί στην ορκωμοσίας του πρωθυπουργού, όλες τις άλλες ορκωμοσίες τις κάνει ο αρχιγραμματέας της ΔΙΣ». Στη συνέχεια πρόσθεσε βέβαια ότι «μπορεί (σ.σ. ο Ιερώνυμος) να αποφασίσει να πάει, αλλά δεν είναι μέσα στο τυπικό».