Καταστροφικοί οι φετινοί μουσώνες στην Ινδία – Τουλάχιστον 324 οι νεκροί

Καταστροφικοί οι φετινοί μουσώνες στην Ινδία – Τουλάχιστον 324 οι νεκροί

Τουλάχιστον 324 άνθρωποι έχουν σκοτωθείς στις πλημμύρες που έχουν πλήξει το νότιο κρατίδιο της Ινδίας, την Κεράλα, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός άρχοντας.

Οι διασώστες παλεύουν με τις σφοδρές βροχοπτώσεις για να προσεγγίσουν και να σώσουν τα θύματα. Τουλάχιστον άλλο 200.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και βρίσκονται σε καταυλισμούς.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πολλοί από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους θάφτηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών τους που προκάλεσαν οι κατολισθήσεις οι οποίες με τη σειρά τους ήταν αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων.

Δυστυχώς, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πως οι σφοδρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και έχουν θέσει την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού. Αξίζει να αναφερθεί πως το τοπικό και βασικό αεροδρόμιο της περιοχής θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 26 Αυγούστου.

Εκατοντάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να σώσουν όσους έχουν παγιδευτεί στις πλημμύρες.

Ελικόπτερα μαζεύουν τον κόσμο και τους μεταφέρουν ασφαλώς σε στεγνά μέρη ενώ οι φωτογράφοι πιάνουν με τους φακούς τους την ανακούφιση των ηλικιωμένων και γενικώς όσων καταφέρνουν να σώσουν τα σωστικά συνεργεία.

Τις προσπάθειες συνεπικουρούν και 300 πλοία.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει ζητήσει από τον κόσμο να μην αγνοεί τις διαταγές εκκενώσεων των χώρων που δίνουν οι αρμόδιοι φορείς και παράλληλα διανέμει φαγητό σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις εστίες τους.

Ο κυβερνήτης της περιοχής, Πιναραγί Βιτζαγιάν περιέγραψε τις πλημμύρες ως τις χειρότερες που αντιμετώπισαν τα τελευταία 100 χρόνια. Όλα τα φράγματα είναι ανοιχτά. Όλα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια κατεστραμμένα, όλα τα αυτοκίνητα κατεστραμμένα.

Πρόσθεσε δε πως η αδυναμία του γειτονικού κρατιδίου Ταμίλ Ναντού να αφήσει νερό από  ένα φράγμα χειροτέρεψε την κατάσταση.

Η Κεράλα έχει 41 ποτάμια που εκβάλλουν στη Θάλασσα της Αραβίας και 80 από τα φράγματά της λέγεται πως αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά. Ακόμη πως 223.000 άτομα ζουν σε πάνω από 1.500 καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην περιοχή.

Τα σχολεία έχουν κλείσει .

Σήμερα το βράδυ αναμένεται  στην περιοχή ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι .

Πάντως συνολικά φέτος στην Ινδία και στη διάρκεια της εποχής των μουσώνων που διανύει η χώρα τουλάχιστον 900 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

Δ.Μ.