Καταλονία: «Διακοπές» στις διαπραγματεύσεις λόγω Χριστουγέννων

Καταλονία: «Διακοπές» στις διαπραγματεύσεις λόγω Χριστουγέννων

Την επιθυμία του να γυρίσει στην Καταλονία το συντομότερο δυνατό εξέφρασε ο καθαιρεθείς Πρόεδρος της περιφέρειας, Κάρλας Πουτζντεμόν.

Ο Πουτζντεμόν παραμένει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, καθώς στην Ισπανία εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής του.

Έχει απευθύνει πρόσκληση για διάλογο στον Μαριάνο Ραχόι, ακόμα και αν οι προτάσεις δεν περιλαμβάνουν ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

«Θα ήθελα να επιστρέψω αμέσως στην Καταλονία. Θα ήταν ένα πολύ καλό νέο: όχι μόνο για εμένα και για την οικογένειά μου, προφανώς, και όχι μόνο για την Καταλονία, αλλά επίσης για την Ισπανία. Θα ήταν πάρα πολύ καλό νέο για την Ισπανία και για την ισπανική δημοκρατία, να αναγνωριστεί και να καθιερωθεί η δημοκρατική νομιμότητα την οποία διατάραξε η ισπανική κυβέρνηση. Είμαι ακόμα ο Πρόεδρος της Καταλονίας, δεν έπαψα ποτέ να είμαι.» δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο, αλλά έχει απορρίψει κατηγορηματικά το αίτημα του Πουτζντεμόν για συνάντηση στο άμεσο μέλλον.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας προσφέρει κάθε συνεργασία και έχει όλη τη διάθεση για έναν δημιουργικό, ανοιχτό και ρεαλιστικό διάλογο. Όμως πάντα στα πλαίσια του κράτους δικαίου.» τόνισε σε δηλώσεις του ο Μαριάνο Ραχόι.

Η πρώτη συνάντηση του Μαριάνο Ραχόι θα είναι με την Ινές Αριμάδας, επικεφαλής του κόμματος των Θιουδαδάνος, το οποίο κέρδισε τις εκλογές.

Έχουν ήδη μιλήσει τηλεφωνικά, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε την Ινές Αριμάδας για να την συγχαρεί.

Η Ινές Αριμάδας έχει επίσης κάνει μία πρώτη τ ηλεφωνική επαφή με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας (Partido Socialista de Cataluña, PSC), Μικέλ Ισέτα.

Οι υπόλοιπες διαπραγματεύσεις, για τη διερεύνιση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης που δε θα έχει στόχο την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, θα συνεχιστούν όταν η Ινές Αριμάδας γυρίσει από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές της.

EURONEWS.COM