Κατέπεσε το αίτημα Ασάνζ- Παραμένει το ένταλμα σύλληψης του

Κατέπεσε το αίτημα Ασάνζ- Παραμένει το ένταλμα σύλληψης του

O Τζούλιαν Ασάνζ δέχτηκε το μεγαλύτερο ίσως δικαστικό «πλήγμα» στην προσπάθειά του να βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2012.

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων του για διαγραφή του βρετανικού εντάλματος σύλληψης, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν ο Mr. Wikileaks βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού θα συλληφθεί.

Οι δικηγόροι του ζητούσαν την διαγραφή του εντάλματος δεδομένου ότι πλέον δεν υφίστανται οι κατηγορίες βιασμού εναντίον του από τη Σουηδία, ενώ οι Βρετανοί Εισαγγελείς τόνισαν στην δικαστή πως δεν πρέπει να δικαιωθεί ο Ασάνζ απλά για το γεγονός ότι οι σουηδικές αρχές κουράστηκαν να τον κυνηγούν.

Εξάλλου, ο Σουηδός Εισαγγελέας είχε πει τον Μάιο του 2017, πως αποσύρει τις κατηγορίες, επειδή είχαν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες για συνέχιση της έρευνας, δεδομένης της παραμονής του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού. Από εκεί και πέρα, είχε διατηρήσει το δικαίωμα, να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση αν ο Ασάνζ γινόταν διαθέσιμος.

Δεδομένου πάντως πως οι Βρετανοί έχουν αποσύρει την 24ωρη παρουσία αστυνομικών έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού, ο Ασάνζ ίσως επιχειρήσει να φύγει από τη χώρα και να πάει στον Ισημερινό, χώρα που του έχει δώσει υπηκοότητα και άσυλο.