«Καμπανάκι» από ΠΟΥ: Μέχρι το 2020 οι ψυχικές ασθένειες θα είναι δεύτερες σε συχνότητα

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ: Μέχρι το 2020 οι ψυχικές ασθένειες θα είναι δεύτερες σε συχνότητα

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τις ψυχικές ασθένειες στο μέλλον.

Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι θα αυξηθούν τόσο πολύ οι νόσοι όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, το Αλτσχάιμερ κ.λπ. που θα αποτελέσουν στο μέλλον τις δεύτερες σε συχνότητα ασθένειες στην παγκόσμια κοινότητα μέχρι το 2020. Σήμερα οι ψυχικές παθήσεις αφορούν το 12% των ασθενειών που επιβαρύνουν την ανθρωπότητα. Ωστόσο, περίπου τα 2/3 των ασθενών δεν επισκέπτονται ειδικό καθώς οι παθήσεις αυτές αποτελούν ακόμα και σήμερα ταμπού και το κοινωνικό στίγμα είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περίπου 450.000 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο πάσχουν από ψυχικές ή νευρολογικές παθήσεις. 120 εκατομμύρια υπολογίζονται οι καταθλιπτικοί ασθενείς και 37 εκατομμύρια οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Επίσης στα 50 εκατομμύρια έχουν φτάσει οι ασθενείς με επιληψία ενώ οι ασθενείς με σχιζοφρένεια άγγιξαν τα 24 εκατομμύρια παγκοσμίως. Επιπροσθέτως, συγκλονιστικά είναι τα νούμερα των αυτοκτονιών, καθώς 1 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο αυτοκτονούν, ενώ 10-20 εκατομμύρια κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις μισές χώρες του πλανήτη υπάρχουν ελλείψεις γιατρών ψυχιατρικής ειδικότητας. Στις περισσότερες υπάρχει μόνο 1 γιατρός ανά 100.000 κατοίκους ενώ, πάνω από το 20% των χωρών δεν έχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών όπως η κατάθλιψη, η επιληψία και η σχιζοφρένεια.

Παρόλα αυτά οι ψυχικές ασθένειες εμφανίζονται το ίδιο «επιθετικά» και αυξανόμενα τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά αυτές οι παθήσεις, θα πρέπει όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οι κυβερνώντες να λάβουν μέτρα, όπως είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και, να διαθέσουν πόρους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για αναβάθμιση των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις «ξοδεύουν» λιγότερο από το 1% του προϋπολογισμού τους για τον τομέα Υγείας για να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές παθήσεις ουσιαστικά και να θέσουν σε εφαρμογή τα ακατάλληλα προγράμματα πρόληψης. Για το λόγο αυτό όπως επισημαίνει ο Π.Ο.Υ. οι κυβερνήσεις των 191 χωρών μελών του καλό θα είναι να μειώσουν τα μεγάλα ιδρύματα εισαγωγής ασθενών με ψυχικές παθήσεις, καθώς όπως δείχνουν δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και να βοηθήσουν έμπρακτα να αντιμετωπισθούν τα άτομα αυτά με ολοκληρωμένα προγράμματα και φροντίδα κατ’ οίκον.

naftemporiki.gr