
Καλπάζει η πανδημία στη χώρα! Ασφυκτική η κατάσταση στην Αττική – Έντονη ανησυχία και για τη Θεσσαλονίκη
Η επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα μας όχι μόνο συνεχίζεται αλλά εντείνεται τον Μάτριο με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που είχαν προαναγγείλει οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα να αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα στα 2.353 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Ο μεγάλος αριθμός νέων διαγνώσεων επιβεβαιώνει την ανησυχία των ειδικών περί πιθανής εισόδου σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, καθώς τόσο οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου όσο και οι δύο πρώτες του Μαρτίου ήταν ενδεικτικές της μεγάλης έξαρσης.
Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης στην Αττική είναι το γεγονός πως μόνο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας καταγράφονται 1.159 κρούσματα κορωνοϊού. Εξ αυτών, 318 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και 202 στον Πειραιά. Τριψήφιος αριθμός μολύνσεων σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο και στα βόρεια και δυτικά προάστια των Αθηνών.
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η κατακόρυφη άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ για τη Θεσσαλονίκη.
Μετά σταδιακή εδώ και λίγες εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων σήμερα υπήρξε έκρηξη με τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό να ξεπερνούν τους 300 για πρώτη φορά μέσα στο 2021.
Μαζί με τα κρούσματα, βέβαια, αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των τεστ, με την άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης να έρχεται ως αποτέλεσμα ενός από τους μεγαλύτερους αριθμούς διαγνωστικών ελέγχων που έχουν διενεργηθεί συνολικά (61.255 εκ των οποίων οι 26.693 μοριακοί).
«Βόμβα» στα χέρια των ειδικών εισαγωγές και διασωληνωμένοι
Το πιο αξιόπιστο στοιχείο σχετικά με την εξέλιξη της πορείας της COVID-19 στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι τα τεστ –κυρίως λόγω της μεγάλης διακύμανσης του αριθμού τους ανάμεσα στα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές- αλλά τα «σκληρά στοιχεία» από τα νοσοκομεία.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών και των διασωληνώσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της πανδημίας, με τους αριθμούς να φτιάχνουν μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί στα χέρια των ειδικών.
Οι 289 νέες εισαγωγές που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι ασθενείς με μόλυνση από κορωνοϊό κατακλύζουν αδιάκοπα τα νοσοκομεία, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των οποίων νοσηλεύονται σήμερα διασωληνωμένοι 422 ασθενείς, ενώ εξιτήριο έλαβαν 17.
Σημειώνεται ότι τη δεύτερη ημέρα του Φεβρουαρίου ο αντίστοιχος αριθμός περιοριζόταν στους 244. Μιλάμε, δηλαδή, για αύξηση κατά σχεδόν 200 διασωληνωμένους μέσα σε μόλις ένα μήνα. Επίσης, 23 συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους από λοίμωξη COVID-19 το τελευταίο 24ωρο.
Προ των πυλών η «ασφυξία» του ΕΣΥ στην Αττική
Η αρνητική «παράδοση» των μισών κρουσμάτων δεν χάλασε ούτε σήμερα στην Αττική, η οποία κατέγραψε 1.159 νέες διαγνώσεις, εκ των οποίων 318 στο κέντρο της Αθήνας, 226 στη Δυτική Αττική και 202 στον Πειραιά, με τις δύο τελευταίες περιοχές να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις Αρχές καθώς τα ενεργά κρούσματά τους υπερβαίνουν τα 2.100. Στις 155 ανήλθαν οι νέες διαγνώσεις στον Βόρειο Τομέα της Αττικής και στις 127 στον Νότιο.
Δεδομένου, μάλιστα ότι αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται περίπου 1.500 ασθενείς και τις επόμενες ημέρες τα νέα περιστατικά αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδα παρόμοια με τα σημερινά, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό ασθενών που ανέρχεται στο 15% θα καταλήγει στο νοσοκομείο. Όπως γίνεται αντιληπτό, η «ασφυξία» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην πρωτεύουσα είναι θέμα χρόνου.
Και όλα αυτά την στιγμή που το 60% των διασωληνωμένων είναι ήδη στις ΜΕΘ της Αττικής και τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» έχουν πληρότητα στο 100% των ΜΕΘ τους, ενώ άλλα βασικά νοσοκομεία εφημέρευαν χθες με μία ή δύο κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες, όπως το «Αττικόν» και το «Γ. Γεννηματάς».
Στο πλαίσιο αυτό, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συζητήθηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Έτσι, εκτός από τη διακοπή των διακομιδών προς τα νοσοκομεία της Αττικής από όμορες περιοχές που αποφασίστηκε το Σάββατο, αύριο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει και επίσημα τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των non COVID-19 ασθενών, ώστε να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις η λειτουργία του ΕΣΥ και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας μπαίνει στη μάχη για την εξασφάλιση περισσότερων κλινών, μετατρέποντας άμεσα δύο μεγάλα νοσοκομεία, ένα της 1ης ΥΠΕ (Σισμανόγλειο) και ένα της 2ης ΥΠΕ (Τζάνειο) σε νοσοκομεία για την αποκλειστική νοσηλεία περιστατικών COVID-19 (κατά το παράδειγμα του «Παμμακάριστος» στα Πατήσια).
Ανησυχία ξανά για τη Θεσσαλονίκη
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η κατακόρυφη άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ για τη Θεσσαλονίκη.
Μετά σταδιακή εδώ και λίγες εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων σήμερα υπήρξε έκρηξη με τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό να ξεπερνούν τους 300 για πρώτη φορά μέσα στο 2021.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26 Φεβρουαρίου τα κρούσματα ήταν 150, την επόμενη ημέρα έφτασαν τα 201 και μετά το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας, κατά τα οποίο καταγράφηκαν 136 και 111 λοιμώξεις αντίστοιχα, αλλά με σαφώς λιγότερα τεστ, σήμερα ο αριθμός σταμάτησε στα 304.
Το θέμα της επάρκειας των μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Θεσσαλονίκη επαναφέρει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. «Έχω πει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ότι μάλλον τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη είναι ανεπαρκή, ενώ για την Αθήνα μπορεί να είναι και λίγο παραπανίσια», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση της Θεσσαλονίκης έχει διχάσει το τελευταίο διάστημα τους επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με κάποια μέλη να προτείνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα αυστηρότερα μέτρα, με αιχμή το κλείσιμο της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, προκειμένου να μην ξαναμπεί η πόλη στη δίνη της πανδημίας, όπως τον περασμένο Νοέμβριο.
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, ο οποίος πάντως επισήμανε ότι η αύξηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη.
«Η αύξηση στο επίπεδο των λυμάτων που παρατηρήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας προμήνυε ότι θα έχουμε και στη Θεσσαλονίκη μία έξαρση. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα επίσης οι μεταλλάξεις, ειδικά η νοτιοαφρικανική, αλλά και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πάνω από το 40% των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αφορούν πλέον στη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε.
Τα σημερινά ανησυχητικά νούμερα έχουν χτυπήσει καμπανάκι στον Ιατρικό Σύλλογο, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι της πανδημίας, να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα.
«Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα στο κόκκινο και τα πράγματα, αντί να βελτιώνονται, μέρα με τη μέρα δείχνουν μία μικρή –όχι όπως η σημερινή- αύξηση στα κρούσματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να κυνηγάμε την πανδημία από πίσω και να βγούμε από μπροστά της», ανέφερε ο κ. Νίτσας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο επόμενος μήνας είναι πολύ κρίσιμος για όλη την Ελλάδα, αλλά μετά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.