Καλιφόρνια: Αγωνιώδης μάχη με τις λάσπες

Καλιφόρνια: Αγωνιώδης μάχη με τις λάσπες

Mετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες ανδρες των σωστικών συνεργείων, καταφέρνουν να βγάλουν ζωντανή μία νεαρή γυναίκα, η οποία είχε παγιδευτεί , μετά τις σαρωτικές κατολισθήσεις λάσπης στην Καλιφόρνια.

Ένας από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση μιλάει για τις δυσκολίες της διάσωσης.«Ήταν πολύ δύσκολο να την εντοπίσουμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει δύο βήματα και έτσι δεν θα μπορούσαμε να την ακούσουμε.»

Ομάδες έρευνας και διάσωσης με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και ελικοπτέρων συνεχίζουν να επιχειρούν στην πληγείσα περιοχή, όπως τόνισε ο σερίφης της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα Μπιλ Μπράουν. Και οι απλοί πολίτες όμως προσπάθησαν να σώσουν ανθρώπους που κινδύνευαν.”Ανησυχούσαμε για ένα σπίτι γειτόνων και πήγαμε εκεί για να δούμε τι συμβαίνει αν είναι όλοι καλά. Ακούσαμε ένα μικρό παιδί να κλαίει είδαμε ένα μωρό. Το βγάλαμε έξω και το σκουπίσαμε από τη λάσπη. Το μετέφεραν στο νοσοκομείο. Ήταν ένα μωρό που είχε καλυφθεί από τη λάσπη. Χαίρομαι που το εντοπίσαμε. Αλλά ποιος ξέρει πόσοι ακόμα είναι εγκλωβισμένοι.»

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των κατολισθήσεων λάσπης που έπληξαν τη νότια Καλιφόρνια και ο απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς ομάδες έρευνας και διάσωσης με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και ελικοπτέρων συνεχίζουν να επιχειρούν στην πληγείσα περιοχή, τόνισε ο σερίφης της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα Μπιλ Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη πιο βαρύς από εκείνος της χειρότερης κατολίσθησης λάσπης στην Καλιφόρνια στην πρόσφατη ιστορία, τη 10η Ιανουαρίου 2005, στη Λα Κοντσίτα, μόλις 32 χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή η οποία επλήγη την Τρίτη.

Η Άμπερ Άντερσον, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα (SBCFD), τόνισε ότι μόλις το 10 ως 15% εκ των κατοίκων που είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συμμορφώθηκε.

Οι κατολισθήσεις λάσπης ξερίζωσαν δέντρα, παρέσυραν και διέλυσαν αυτοκίνητα και κάλυψαν ολόκληρες γειτονιές, ανέφερε ο σερίφης Μπράουν.

«Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσα να περιγράψω την κατάσταση είναι πως μοιάζει σαν πεδίο μάχης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο Μπράουν.

Οι περισσότερες από τις περιοχές που σαρώθηκαν από τις κατολισθήσεις λάσπης είχαν πληγεί τον Δεκέμβριο από την πυρκαγιά «Τόμας», που κατέκαψε τη μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Δεν υπάρχει πλέον αρκετή βλάστηση για να απορροφά το νερό, να συγκρατεί το έδαφος και να προστατεύει τους οικισμούς της περιοχής.

Ο αυτοκινητόδρομος 101, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας της Καλιφόρνιας στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι αδιάβατος για περίπου πενήντα χιλιόμετρα.

REPORTPLUS.COM