Καλαμαριά: Οι δραστηριότητες της «Εβδομάδας Περιβάλλοντος 2018» που αρχίζει σήμερα

Καλαμαριά: Οι δραστηριότητες της «Εβδομάδας Περιβάλλοντος 2018» που αρχίζει σήμερα

Ένα μήνυμα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, επιθυμεί να στείλει ο Δήμος Καλαμαριάς για άλλη μια χρονιά, διοργανώνοντας πλήθος πρωτότυπων εκδηλώσεων για μαθητές και ενήλικες στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβάλλοντος 2018».

Διοργανωτές των εκδηλώσεων, που ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα 4 έως και το Σάββατο 9 Ιουνίου,  είναι Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου και το Τμήμα Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης.

Στις δράσεις, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, θα συμμετάσχουν Δημοτικά Σχολεία, Φορείς Ανακύκλωσης, Εθελοντικές ομάδες, Σύλλογοι, καθώς και πολίτες που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος.

Η  Εβδομάδα Περιβάλλοντος ξεκινάει σήμερα, 4 Ιουνίου, στις 09:00 το πρωί, στο Πάρκο Φοίνικα με τη συμμετοχή του 8ου Δημοτικού Σχολείου. Τα παιδιά μέσα από το εργαστήριο Κεραμικής «Η γειτονιά που ονειρεύομαι» θα κατασκευάσουν χρηστικά αντικείμενα από πηλό, σπίτια, δέντρα και πάρκα, θα τα διακοσμήσουν με λουλούδια, φτιάχνοντας έτσι τη γειτονιά των ονείρων τους. Παράλληλα, θα μάθουν για την αξία της επαναχρησιμοποίησης, συμμετέχοντας με το Δημιουργικό Εργαστήρι  στη δράση «Κατασκευάζουμε πινιάτα από υλικά ανακύκλωσης», δίνοντας έτσι πνοή σε άχρηστα υλικά. Την ίδια ώρα (09.00-11.00) οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου θα αρωματίσουν το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς  φυτεύοντας εποχιακά φυτά.

Την Τρίτη, 5 Ιουνίου θα επαναληφθούν οι ίδιες δράσεις με αυτές της Δευτέρας στο πάρκο Κηφισιάς. Οι μαθητές δύο σχολείων του 7ου και του 17ου Δημοτικών Σχολείων μαζί με τους δασκάλους τους, θα συμμετάσχουν σε δύο παράλληλες δράσεις μέσα από το εργαστήριο Κεραμικής θα φτιάξουν «τη γειτονιά που ονειρεύονται» και μέσα από  το Δημιουργικό Εργαστήρι  θα «Κατασκευάσουν πινιάτα από υλικά ανακύκλωσης» . Επίσης, την ίδια ώρα οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου από τις 10.30 έως 11.30 θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση «Φυτεύουμε τον κήπο μας».

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου από 09.30 – 13.30 στο Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου οι μαθητές του 10ου και 18ου Δημοτικών Σχολείων θα συμμετάσχουν  παίζοντας στο «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης», το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης). Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την ιδέα της Ανακύκλωσης και θα εκπαιδευτούν για το είδος των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου από τις 10.00 – 11.00 οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου συμμετέχουν στη δράση «Αρωματίζουμε με φυτά το Πολιτιστικό Πολυλειτουργικό Κέντρο». Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δράσης τα παιδιά θα παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «Ας σώσουμε το καστανόδασος» , η οποία διοργανώνεται από το 20ου Δημοτικό Σχολείο.

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 11:00 το πρωί,  στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς θα πραγματοποιηθεί η Ενημερωτική συνάντηση «Ανακύκλωση στην πράξη». Τα παιδιά θα ενημερωθούν για τα οφέλη της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων. Θα γνωρίσουν με ποιους φορείς συνεργάζεται ο Δήμος Καλαμαριάς, που οδηγούνται όλα αυτά τα άχρηστα απόβλητα, που διαχωρίζουμε στο σπίτι και επιλέγουμε να μην πετάμε στους κοινούς πράσινους κάδους. Την ίδια μέρα στις 8.30 το βράδυ στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού θα δοθεί παράσταση Σκιών με τίτλο «Ο Καραγκιόζης οικολόγος». Πρόκειται για την ξεκαρδιστική παράσταση του καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Στανίση η οποία έχει έντονο οικολογικό ενδιαφέρον και στόχο έχει να περάσει περιβαλλοντικά μηνύματα και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς και μεγάλους φίλους του θεάτρου Σκιών για την αξία προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος η Εβδομάδα περιβάλλοντος θα κλείσει το Σάββατο 9 Ιουνίου και ώρες 9.30 – 13.00 στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν δύο παράλληλες ανοιχτές εκδηλώσεις. Η πρώτη στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού. Η πρώτη αφορά τη  Δράση επαναχρησιμοποίησης «Δώστε στα ρούχα σας μια δεύτερη ευκαιρία και ελάτε να κάνουμε τέχνη» . Φέρνουμε  τα χρησιμοποιημένα ρούχα και παπούτσια μας, τα πετάμε στον ειδικό κάδο, παίζουμε με παλιά υφάσματα και δημιουργούμε πρωτότυπες κατασκευές.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά έναν διαγωνισμό Graffiti. O Δήμος Καλαμαριάς και η East West Greece, καλούν τους καλλιτέχνες  της πόλης να δώσουν το περιβαλλοντικό τους μήνυμα, μετατρέποντας τους κάδους ανακύκλωσης ρούχων, σε «έργα τέχνης». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους όρους του διαγωνισμού και να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2310 024 911 (από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και ώρες 8.00 -16.00).  Για τον νικητή θα υπάρχει χρηματικό έπαθλο.