Καθαρή έξοδο με..τακτικό έλεγχο βλέπει η UBS για την Ελλάδα

Καθαρή έξοδο με..τακτικό έλεγχο βλέπει η UBS για την Ελλάδα

Σε τροχιά εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα το καλοκαίρι, χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια από τον επίσημο τομέα, βρίσκεται η Ελλάδα. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η UBS, σημειώνοντας πως αν και η μεταμνημονιακή εποπτεία και οι όροι θα παραμείνουν, θα ανοίξει παράθυρο χρηματοδότησης από τις αγορές.

Εκτιμά μάλιστα πως σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της ανάκαμψης, την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και τα μέτρα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ  θα μπορέσει να εμφανιστεί ισχυρότερος, διεκδικώντας ξανά με αξιώσεις τις επόμενες εκλογές από τη ΝΔ.

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο». Με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 15% το 2009 και στο 13% το 2013, έχει συντελεστεί ένα εντυπωσιακό turnaround. Η χώρα αναμένεται να εμφανίσει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη το 2018.

Ο οίκος εκτιμά ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί επίσημο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο, καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2018 και το 2019, ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Το πολιτικό πλαίσιο

Τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από τις αρχές του 2017, η στήριξη στο κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί. Εν τω μεταξύ, κλείνει η «ψαλίδα» με τη ΝΔ.

Η UBS εκτιμά ότι οι γενικές εκλογές θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να δρέψει τα οφέλη από την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την έξοδο από το μνημόνιο.

Ορατό το τέλος του μνημονίου

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η UBS, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος διάσωσής της τον Αύγουστο, με τον ESM να προβλέπεται να έχει εκταμιεύσει συνολικά 58,6 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Επιπλέον, έξοδος από το πρόγραμμα αναμένεται να είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που θα προ-χρηματοδοτεί την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2019. Αυτό θα στηρίξει την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο, επιτρέποντας στη χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων.

Βασικό στοιχείο για την εξέλιξη αυτή ήταν η προσήλωση της χώρας στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων.

Όπως συνέβη και στις άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης, έτσι και η Ελλάδα θα ελέγχεται τακτικά. Ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται πως θα εξέλθει από το πρόγραμμα χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Από αυτή την άποψη, η UBS εκτιμά πως ο ESM θα συνεισφέρει στα ταμειακά αποθέματα της κυβέρνησης στο τέλος του προγράμματος. Αυτό εκτιμάται πως θα συνδέεται με όρους που ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διάφορους μηχανισμούς, όπως μια προληπτική γραμμή πίστωσης, όρους στις μεταρρυθμίσεις, έναν μηχανισμό προσαρμογής για την ανάπτυξη κ.α.

Η UBS σχολιάζει πως οι πολιτικές αλλαγές εκτός Ελλάδας ωφελούν τη χώρα:

η ανάληψη της ηγεσίας τουEurogroup από τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο θα βοηθήσει, ενώ η σχεδιαζόμενη ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας από τον Ολαφ Σολτς του SPD αποτελεί άλλη μια βασική προσαρμογή. Η τράπεζα δεν αναμένει οι ιταλικές εκλογές να επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Δημοσιονομικά μέτρα

Όπως επισημαίνει η UBS, πέραν των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, δεν αναμένονται άλλα μέτρα, κάτι που θα οδηγήσει σε ξεκάθαρο πλεόνασμα το 2018 και 2019. Επιπλέον, η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη και παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη και την περαιτέρω ανάπτυξη της απασχόλησης.

Πιο μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας θα εξαρτηθούν από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Οι επερχόμενες εκλογές

Για το θέμα των εκλογών, η UBS επαναλαμβάνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κίνητρο να τις διενεργήσει όσο πιο αργά γίνεται – τουλάχιστον όσο η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δρέψει την «ανταμοιβή» της οικονομικής ανάκαμψης, ελπίζοντας πως αυτό θα αντανακλάται σε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι εκδόσεις ομολόγων, η ελάφρυνση χρέους και η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls επίσης λειτουργούν υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση.

Αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πως η στήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί από τις αρχές του 2017, με τη διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία να περιορίζεται αργά αλλά σταθερά.

Η UBS εκτιμά πως οι εκλογές θα διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2019. Δεδομένων των οικονομικών προοπτικών και του ενδεχομένου διενέργειας εκλογών σε 18 μήνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, αναδύεται μια τρίτη πολιτική δύναμη, το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ καθώς και ορισμένα άλλα μικρότερα κόμματα. Αν η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή στις εκλογές, τότε μπορεί να χρειαστεί η στήριξη του Κινήματος Αλλαγής για να διασφαλιστεί μια απλή πλειοψηφία, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές το 2020.

naftemporiki