«Καζάνι που βράζει» η ΠΓΔΜ στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

«Καζάνι που βράζει» η ΠΓΔΜ στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

Σε κατάσταση πολιτικής περιδίνησης εισέρχεται η ΠΓΔΜ, καθώς η οξύνεται η πόλωση γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών ένα περίπου μήνα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Το κλίμα έντασης, μάλιστα, επιδεινώνει και η έναρξη της δίκης για τη βίαιη εισβολή στο Κοινοβούλιο της χώρας το 2017. Σ΄εκείνο το περιστατικό οπαδοί του κόμματος VMRO-DPMNE εισέβαλαν στον χώρο του Κοινοβουλίου και επιτέθηκαν σε βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού και των αλβανικών κομμάτων. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν κι ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, νυν πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

Για αυτή την επίθεση στο εδώλιο κάθονται, σήμερα, 33 άτομα, ανάμεσα τους πέντε βουλευτές του VMRO κι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Ωστόσο, οι περιπλοκές του VMRO με τη δικαιοσύνη δεν σταματούν εδώ. Η πρώην ηγεσία του VMRO δικάζεται για υποκλοπές περίπου 1.000 τηλεφωνικών συνομιλιών και για εκλογική νοθεία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο διευθυντής του γραφείου του Μάρτιν Πρότουγκερ, η άλλοτε υπερυπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα και άλλα κορυφαία πρώην κυβερνητικά στελέχη κατηγορούνται για εγκληματική συνωμοσία και άλλα αδικήματα. Η δίκη αυτή έχει βαπτιστεί «Τιτανικός».

Αυτές τις μέρες αφίσες κατά του Ζόραν Ζάεφ έχουν κατακλύσει την γειτονική χώρα. Φέρουν την υπογραφή του “Μακεδονικού Διεθνούς Κινήματος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου” και ζητούν την «άμεση σύλληψη του παράνομου πρωθυπουργού της “Μακεδονίας”. Ο Ζάεφ παραβίασε το Σύνταγμα, τους νόμους και έκανε μεγάλη προδοσία. Συλλάβετέ τον αμέσως», γράφουν.

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το ακραίο κλίμα διχασμού που δημιουργείται στη χώρα, αν σ’ όλα αυτά προστεθεί το δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών που είναι προγραμματισμένο για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αν η κυβέρνηση Ζέφ αποσπάσει λαϊκή συναίνεση θα μπορέσει να πιέσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει την επικύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή, εκεί όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει.  Παρατηρητές με γνώση σημειώνουν ότι η εθνικιστική αντιπολίτευση δέχεται ασφυκτικό «πρέσινγκ» και από διεθνείς παράγοντες προκειμένου να υπερψηφίσει τη  Συμφωνία.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η τελευταία παρέμβαση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν για την έλλειψη εθνικής ενότητας στα Σκόπια. Ο επίτροπος ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την θέση της

Στις 10 Σεπτεμβρίου η Βουλή της ΠΓΔΜ θα σταματήσεις τις εργασίες της προκειμένου να διεξαχθεί  η 20ήμερη καμπάνια για το δημοψήφισμα, που σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ θα στοιχίσει 1,3 εκατ. ευρώ. Το δημοψήφισμα είναι «συμβουλευτικού» χαρακτήρα και οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Κατά τη διάρκεια των 20 αυτών ημερών τα Σκόπια θα επισκεφθούν αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με σκοπό να ενισχύσουν την καμπάνια υπέρ του “ναι”. Πολλές θα είναι και οι παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων προς την ίδια πάντα κατεύθυνση. Σύμφωνα με μία πληροφορία, μπορεί να έχουμε ακόμα και σημαντική ελληνική άφιξη στα Σκόπια.

Η πόλωση, πάντως,  δεν ευδοκιμεί μόνο στις βουλευτικές και δικαστικές αίθουσα αλλά και στους δρόμους της χώρας. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η ΠΓΔΜ είναι μα χώρα διαιρεμένη ανάμεσα στο σλαβικό και το αλβανικό στοιχείο που η ειρηνική τους συνύπαρξη βασίζεται στις λεπτές ισορροπίες του Συμφωνίας της Οχρίδας του 2001 που τερμάτισε τον εμφύλιο πόλεμο.

Η τελευταία αναταραχή ανατροφοδοτεί τις  παλιές έριδες μεταξύ Αλβανών και Σλάβων. Οι πρώτοι αισθάνονται αδικημένοι και ήδη πέφτουν στο τραπέζι κάποιες ιδέες που ίσως κλιμακώσουν τον εθνοτικό διχασμό στο γειτονικό κράτος. Εξάλλου, η ιδέα της «διόρθωσης συνόρων», που συζητείται μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, εάν τελικώς γίνει πράξη, κατά μία έννοια θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο.

Την ίδια ώρα, οργανώσεις της αντιπολίτευσης καλούν τους  πολίτες να απέχουν του δημοψηφίσματος. Σε μια απ αυτές ηγείται ο  Γιάνκο Μπάτσεφ, ηγέτης του φιλο-ρωσικού κόμματος Ενωμένη Μακεδονία, σημειώνει με νόημα το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.