«Κίτρινη κάρτα » απο Κομισιόν σε τρείς χώρες με οικονομικές ανισορροπίες

«Κίτρινη κάρτα » απο Κομισιόν σε τρείς χώρες με οικονομικές ανισορροπίες

Υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην  Ιταλία την Κύπρο και την Κροατία και προειδοποιεί τα τρία κράτη- μέλη να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπισή τους.

Η προειδοποίηση έρχεται στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας ελέγχου, αλλά συμπίπτει με την πολιτική αναστάτωση, που επικρατεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, μετά τις εκλογές.

Στην περίπτωση της Ιταλίας η Κομισιόν κάνει λόγο για «υψηλό κρατικό χρέος και παραταμένα αδύναμη παραγωγικότητα», καλωσορίζει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, που προώθηση η Ρώμη, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, αλλά επισημαίνει ότι η μεταρρυθμιστική ορμή, φαίνεται να χάνεται.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναγνώρισε πάντως ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ιταλίας ενδεχομένως να μην έχει την αρμοδιότητα να προβεί σε ουσιαστικές κινήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο για να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες στον προϋπολογισμό.

Οχτώ ακόμη χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ολλανδία και Σουηδία) παρουσιάζουν ανισορροπίες, αλλά μικρότερης έκτασης. Η Σλοβενία από την άλλη πέτυχε την έξοδό της από την εν λόγω λίστα.