Κίνημα (απ)αλλαγής… Καμμένου! Ποια σενάρια πυροδοτεί το ραντεβού Τσίπρα-Θεοδωράκη.

Κίνημα (απ)αλλαγής… Καμμένου! Ποια σενάρια πυροδοτεί το ραντεβού Τσίπρα-Θεοδωράκη.

Σενάρια αναζήτησης “αναπληρωματικού” του Πάνου Καμμένου -και των ΑΝΕΛ- στο κυβερνητικό σχήμα “γεννά” το προγραμματισμένο για σήμερα (16:30) ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, που επισήμως, θα έχει ως αντικείμενο τα εθνικά θέματα και την πρόταση του δεύτερου για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Αφ` ενός η χρονική απόσταση από την κατάθεση της εν λόγω πρότασης -με αντίστοιχη πρόταση της Ν.Δ. να περνά αδιάφορα για την κυβέρνηση- και αφ` ετέρου η “ρευστότητα” της κυβερνητικής συνοχής λόγω της στάσης των ΑΝΕΛ στο θέμα της κυοφορούμενης συμφωνίας με τα Σκόπια, καθιστούν μάλλον ανεπαρκής τις διαβεβαιώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ότι δεν προτίθεται να γίνει “ρεζέρβα” του Πάνου Καμμένου, καθώς είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά “στήριγμα” και κοινοβουλευτικές ψήφους για το θέμα των Σκοπίων.

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν  ανεπηρέαστο το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η επικεφαλής Φώφη Γεννηματα προσπαθεί να υποβαθμίσει την “παράκαμψη” της ιεραρχίας, που καθιστά αμφισβητήσιμη την ενιαία έκφραση του Κινήματος και δημιουργεί τριγμούς ενόψει ιδρυτικού συνεδρίου, εκτός αν η ανταπόκριση του Σταύρου Θεοδωράκη στο εν λόγω ραντεβού, έχει πιο… ενιαία αποδοχή, απ` όσο οι περισσότεροι νομίζουν, σε ένα ακραίο σενάριο “συμφωνημένης διγλωσσίας”.

Τρία είναι τα σενάρια που “γεννά” το σημερινό ραντεβού Τσίπρα – Θεοδωράκη:

  1. Το “Ποτάμι” παρέχει στο ΣΥΡΙΖΑ τις κοινοβουλευτικές ψήφους που χρειάζεται για να περάσει η συμφωνία με τα Σκόπια από την ελληνική Βουλή, χωρίς να επεκταθεί αυτή η πρόσκαιρη σύμπλευση σε κυβερνητική συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ “απελευθερώνονται” να… αντιπολιτευθούν τη συγκυβέρνησή τους στο εν λόγω θέμα, σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης του κοινού τους που φυλλορροεί. Ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ευκαιρία κατευνασμού της τάσης σύγκρουσης με τους ΑΝΕΛ που εντείνονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την διαφοροποίηση του κυβερνητικού εταίρου στο θέμα των Σκοπίων. Το κυβερνητικό σχήμα επιβιώνει ως τις εκλογές.  Το Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζει σοβαρούς κραδασμούς που απειλούν την ενότητά του, αλλά με υψηλές πιθανότητες “επιβίωσης”, μέσω της διάκρισης μεταξύ της προεκλογικής κοινοβουλευτικής αυτονομίας των ομάδων που το συγκροτούν και της μετεκλογικής ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα προκύψει στη νέα Βουλή.
  2. Ο Σταύρος Θεοδωράκης με το “Ποτάμι” αντικαθιστούν πλήρως τους ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, γεγονός που επισημοποιείται με διευρυμένο ανασχηματισμό εντός του καλοκαιριού. Οι ΑΝΕΛ παίζουν ακόμα πιο δυνατά το χαρτί της “ηρωικής εξόδου” από την κυβέρνηση με εθνικό πρόσημο προσβλέποντας στην εκλογική τους επιβίωση. Η σύμπραξη Τσίπρα-Θεοδωράκη επιβεβαιώνει τη φημολογούμενη απροθυμία Θεοδωράκη να υποχωρήσει σταδιακά στη σκιά της ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά και τις τάσεις εξόδου του από Κίνημα Αλλαγής, το οποίο συνεχίζει “τραυματισμένο” ουσιαστικά και επικοινωνιακά…χωρίς το Ποτάμι.
  3. Το Ποτάμι στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ μόνο στο θέμα των Σκοπίων (κατά το 1ο σενάριο), με την υπόγεια σύμφωνη γνώμη της Φώφης Γεννημάτα και του Κινήματος Αλλαγής, με την προοπτική αξιοποίησης της “τεχνητής διγλωσσίας”, ή αλλιώς της μεθόδου “και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα”. Αξιοποιώντας τη διάκριση προεκλογικής και μετεκλογικής κοινοβουλευτικής παρουσίας, το Κίνημα Αλλαγής διέρχεται μια σκηνοθετημένη κρίση, από την οποία φυσικά θα “επιβιώσει” άνετα, προκειμένου να μπορεί σε προεκλογική περίοδο να απευθυνθεί ταυτόχρονα σε δύο κατηγορίες ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς. Αφενός μέσω Θεοδωράκη στο τμήμα της εκείνο που δεν βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο να “κλείσει” το ζήτημα των Σκοπίων, αφ` ετέρου μέσω Γεννηματά στο πιο “πατριωτικό” σκέλος του κοινού της κεντροαριστεράς, που δεν βλέπουν θετικά τους σημερινούς χειρισμούς της κυβέρνησης  στο θέμα των Σκοπίων.