Κίνημα Αλλαγής: 8 προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων

Κίνημα Αλλαγής: 8 προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων

Οκτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής παρουσίασε απόψε η Φώφη Γεννηματά στην προσυνεδριακή ημερίδα με θέμα «Πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι.

Ανοίγοντας τη συζήτηση η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι για το Κίνημα Αλλαγής, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι βασικός στόχος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έταξαν λαγούς με πετραχήλια, κατάντησαν τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής σε παρεμβάσεις “φιλανθρωπίας” και περιστασιακών επιδομάτων ακολουθώντας εξοντωτικές πολιτικές για τη μεσαία τάξη».

Επίσης, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε «τη σκληρή νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας» για τις κοινωνικές ανισότητες που κατά τον κ. Μητσοτάκη «είναι ένα φυσικό φαινόμενο». «Η ΝΔ βλέπει την ανάπτυξη, ως οικονομική δραστηριότητα των λίγων, των ισχυρών. Σε αυτούς στηρίζεται και επιμένει ότι η “αγορά θα λύσει από μόνη της όλα τα προβλήματα”. Και εννοεί ότι όλο και κανένα ψίχουλο θα περισσέψει από το τραπέζι των ισχυρών και για το φτωχό λαό» είπε.

«Το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την κοινωνική συνοχή με σύνδεση της αναπτυξιακής προσπάθειας, της παραγωγής νέου πλούτου με τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Με τον συντονισμό, την κοινή προσπάθεια δημόσιων, ιδιωτικών και εθελοντικών φορέων αλλά και της αυτοδιοίκησης. Για μας η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν και είναι συντελεστής της παραγωγής και κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι προτάσεις αφορούν:

– νέα εθνική στρατηγική για την κοινωνική προστασία: το κράτος σχεδιάζει, οι δημόσιοι, ιδιωτικοί, κοινωνικοί φορείς εξειδικεύουν και υλοποιούν.

– εξασφάλιση επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης,

– στήριξη της οικογένειας και προστασία των παιδιών ώστε κανένα να μην είναι έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των δήμων,

– ευκαιρίες ένταξης των ανέργων και συγκεκριμένα επιδότηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα όπου η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως έξοδο -που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Ειδικά για τους νέους άνεργους ως 29 ετών, τους ανέργους άνω των 55 και τις άνεργες γυναίκες ο συντελεστής αυξάνεται στο 50%,

– στροφή των προγραμμάτων που επιδοτεί το “Κοινωνικό Ταμείο” (ΕΣΠΑ) σε Προγράμματα Απόκτησης Εργασίας Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, από τα ολιγόμηνα stage στο Δημόσιο,

– στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ιδιαίτερα χαμηλόμισθους που φτωχοποιούνται, κυρίως μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ,

– καθολικές υπηρεσίες φροντίδας,

– πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία, και

– προάσπιση των δικαιωμάτων για όλους με την ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι αιτούντες άσυλο, οι εξαρτημένοι από ουσίες, τα θύματα βίας λόγω φύλου, οι οροθετικοί, οι αποφυλακισμένοι κ.ά.

zougla