Κίνημα Αλλαγής: Άνευ εκλογής οι σύνδεροι του ιδρυτικού συνεδρίου

Κίνημα Αλλαγής: Άνευ εκλογής οι σύνδεροι του ιδρυτικού συνεδρίου

Ματαιώνονται τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που ήταν προγραμματισμένες γι’ αυτή την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιδρυτικό συνέδριο θα πάνε όλοι όσοι είχαν θέσει υποψηφιότητα για σύνεδροι – περίπου 2.500 μέλη του Κινήματος Αλλαγής από όλη την Ελλάδα.

Ενώ το συνέδριο θα συμπληρωθεί από άλλους 2.500 πολίτες που θα εκπροσωπήσουν τη ΔΗΣΥ, το Ποτάμι, τις άλλες δυνάμεις του χώρου, καθώς και ανεξάρτητες προσωπικότητες. Πρακτικά δηλαδή ακολουθείται η δημόσια πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, σύμφωνα με την οποία οι σύνεδροι θα έπρεπε να βγουν από τρεις δεξαμενές: Κλήρωση ανάμεσα στα μέλη που ψήφισαν τον Νοέμβριο. Συμμετοχή των ανεξάρτητων προσωπικοτήτων του χώρου που στήριξαν την ιδέα του νέου φορέα. Και εκπροσώπηση των κομμάτων και των τάσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής με τα στελέχη τους. «Όλους αυτούς θέλουμε στο συνέδριο και όχι κομματικά κουκιά», είχε πει  ο επικεφαλής του Ποταμιού και σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν θετική στην πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, υπήρχαν όμως αντιδράσεις από την πλευρά κάποιων «κομματικών» κυρίως της Χαριλάου Τρικούπη. Τελικά, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της «επιτροπής Βγόντζα» το βράδυ της Τετάρτης, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι συγκρούσεις κομματικών μηχανισμών στην περιφέρεια, αλλά κυρίως η απροθυμία των πολιτών  να πάρουν μέρος στις εκλογές της Κυριακής, αποφασίστηκε να εισηγηθούν στην Πρόεδρο την ματαίωση των εκλογών.

Αυτή η ανοιχτή συμμετοχή αλλάζει, όπως είναι λογικό, τη φύση του συνεδρίου. Το καθιστά πανηγυρικό, δεν θα υπάρξουν ψηφοφορίες, και στην Κεντρική Επιτροπή – και κατά συνέπεια και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο – θα εκπροσωπηθούν αναλογικά όλες οι δυνάμεις του χώρου, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ψηφοφορίες με κομματικές λίστες.  Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου των έξι (Γεννηματά – Θεοδωράκης – Παπανδρέου – Ανδρουλάκης – Καμίνης – Θεοχαρόπουλος) τη Δευτέρα.

Η Φώφη Γεννηματά συμφωνεί με την μη εκλογή συνέδρων

Η δήλωση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής:

«Έχω δεσμευθεί  ότι το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα είναι ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό με συνιδρυτές όλες τις δυνάμεις και τα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Όλων όσων πραγματικά ενδιαφέρονται για την αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο κόσμος αγκάλιασε το σύγχρονο εγχείρημα. Σε όλη την Ελλάδα το μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της παράταξής μας εκφράστηκε με την εγγραφή 35.000 νέων μελών στο Κίνημα Αλλαγής, παράλληλα με  την μεγάλη προσέλευση στις επιτροπές επεξεργασίες των θέσεων και στις διαδικασίες προσυνεδριακού διαλόγου.
Έτσι δημιουργήθηκε ένα μητρώο που ξεπέρασε τα 130.000 ενεργά μέλη.
Για τον λόγο αυτό και μετά από σχετική συνεννόηση με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αποφάσισα την συμμετοχή ως Συνέδρων όλων όσων εξέφρασαν την βούληση να στρατευτούν και να παραστούν στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο, καταθέτοντας την σχετική υποψηφιότητα.

Εξάλλου ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων συνέδρων αντιστοιχεί πλέον απολύτως αναλογικά στην μεγάλη αύξηση των μελών.

Κοιτάμε την μεγάλη εικόνα. Θέλουμε την κοινωνία παρούσα και τους προοδευτικούς πολίτες πρωταγωνιστές.
Αυτό το Συνέδριο, το Συνέδριο της αναγέννησης, το Συνέδριο που είναι η αφετηρία για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, αγκαλιάζει την Κοινωνία, δεν εγκλωβίζεται σε παρωχημένες μάχες χαρακωμάτων.
Στο Συνέδριο επίσης προβλέψαμε  και έχουμε ήδη την ενεργό συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των φορέων των κοινωνικών, επιστημονικών, επαγγελματικών κινημάτων και της Αυτοδιοίκησης και διακεκριμένων στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού κινήματος.

Τολμάμε, αλλάζουμε, προχωράμε….
Ευχαριστώ τέλος την Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας και Διαδικασιών και το δίκτυο των εθελοντών, για την προετοιμασία και πλήρη ετοιμότητά τους για τις εκλογές της Κυριακής, ανεξάρτητα από την τελικά απόφαση που ελήφθη…»

 

Την απόλυτη ικανοποίηση τους εκφράζουν στη Χαριλάου Τρικούπη για την εξέλιξη των προσυνεδριακών διαδικασιών

• Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται η κατά 35% αύξηση των μελών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με δεδομένη την δυνατότητα μόνο ηλεκτρονικής εγγραφής.  Ο αριθμός των μελών του νέου φορέα αυξήθηκε από 96.000 που γράφτηκαν μέλη κατά την διαδικασία εκλογής επικεφαλής σε περίπου 130.000.

• Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία περισσότερες από 100 προσυνεδριακές διαδικασίες διαλόγου σε όλη την Ελλάδα.

• Τα κείμενα για νέο Καταστατικό, τη νέα διακήρυξη και τις προγραμματικές θέσεις έχουν ήδη αναρτηθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση για τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής.

Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν στο site του Κινήματος όλα τα κείμενα του προσυνεδριακού Διαλόγου.

• Τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και επεξεργασίας από τις αντίστοιχες επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες στελέχη του φορέα αλλά και προσωπικότητες από την ακαδημαϊκή κοινότητα φορείς και ειδικοί εμπειρογνώμονες.

• Στο πλαίσιο του Συνεδρίου από 16-18 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εκτός από τις κεντρικές πολιτικές συζητήσεις θα υπάρχουν Ειδικά Θεματικά εργαστήρια για την Συνταγματική Αναθεώρηση, για Γυναίκες, για Νέους , για Ψηφιακή Εποχή κ.α.

iefimerida