Κάνεi ή δεν κάνει καλό στη καρδιά το ποτηράκι κρασί;

Κάνεi ή δεν κάνει καλό στη καρδιά το ποτηράκι κρασί;

Ήπιες ένα ποτηράκι κρασάκι και νομίζεις ότι κάνει καλό στη καρδιά σου; Αυτό διάβαζες μέχρι τώρα από πολλές επιστημονικές μελέτες, έλα όμως που πλέον τα πράματα αλλάζουν και δεν είναι όπως σε κάνανε να νομίζεις!

Πολλές μελέτες κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει ότι η ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό ή γενικά η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Studies on Alcohol and Drugs αποφαίνεται ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια, στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά, εξέτασαν στοιχεία από 45 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και εντόπισαν σημαντικά λάθη στον σχεδιασμό τους.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, καθώς μεγαλώνουμε μειώνουμε την ποσότητα του αλκοόλ που πίνουμε, ειδικά αν έχουμε προβλήματα υγείας. Επίσης, οι άνθρωποι που θεωρούνται μετριοπαθείς καταναλωτές αλκοόλ τείνουν να είναι σε καλύτερη κατάσταση από άποψη υγείας, δεν νοσούν και δεν παίρνουν φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ. Και αυτά ακριβώς τα δεδομένα είναι που στις μελέτες μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος συσχετισμούς μεταξύ της μετριοπαθούς κατανάλωσης αλκοόλ και της καλύτερης υγείας», εξηγεί ο Τιμ Στοκγουελ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Εξαρτήσεων του καναδικού πανεπιστημίου.

Στην παρούσα ανασκόπηση, ο Δρ Στοκγουελ παρατήρησε ότι όλοι οι νυν μετριοπαθείς πότες (έως δύο ποτά την ημέρα), είχαν πράγματι χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από καρδιακή νόσο από τους μη πότες.

Αλλά αυτό δεν ίσχυε στις μελέτες που είχαν αναλύσει τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ ατόμων 55 ετών και κάτω. Επίσης, οι έρευνες που είχαν εξετάσει την καρδιακή υγεία των συμμετεχόντων ευθύς εξαρχής δεν είχαν αποδώσει οφέλη από τη μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Δρ Στοκγουελ, όλα δείχνουν ότι όσοι απείχαν του αλκοόλ έτειναν να είναι λιγότερο υγιείς από τους μετριοπαθείς πότες, αλλά όχι επειδή δεν έπιναν ποτέ. Η υγεία τους είχε επηρεαστεί από τη συνήθεια τους να πίνουν και απείχαν διότι είχαν κακή κατάσταση.

Τους ισχυρισμούς της καναδικής μελέτης επιβεβαιώνει βρετανική έρευνα που έγινε σε δείγμα 9.100 ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 23-55 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνήθειες των ατόμων ως προς το αλκοόλ άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου και μερικοί μόνο απείχαν δια βίου. Σχεδόν όλοι που δεν έπιναν σε ηλικία 55 ετών, κατανάλωναν αλκοόλ νεότεροι.

Επίσης, οι μη πότε, ακόμα και σε ηλικία 20 ετών, έτειναν να έχουν πτωχή φυσική και ψυχική υγεία, συγκριτικά με όσους έπιναν μετριοπαθώς αλλά δεν κάπνιζαν. Ακόμα, κατά μέσο όρο, ήταν λιγότερο μορφωμένοι. Η μόρφωση είναι σημαντικός παράγοντας της υγείας του ανθρώπου.

«Βέβαια κανείς δεν λέει ότι όσοι πίνουν με μέτρο πρέπει να σταματήσουν. Οι κίνδυνοι από τις μικρές ποσότητες αλκοόλ είναι μικροί, αλλά σε καμιά περίπτωση οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να πίνουν επειδή πιστεύουν ότι το ποτό αποτρέπει τις ασθένειες. Η αντίληψη ότι ένα ή δύο ποτά την ημέρα κάνει καλό στην υγεία δεν είναι τελικά παρά ευσεβής πόθος», καταλήγει ο Δρ Στοκγουελ.