Ιωάννινα: Συλλήψεις αλλοδαπών για το «λουλούδι του Δαρβίνου»

Ιωάννινα: Συλλήψεις αλλοδαπών για το «λουλούδι του Δαρβίνου»

Ακόμη και οι γυναίκες περνούν παράνομα από την Αλβανία για να επιδοθούν στη συλλογή του πανάκριβου αρωματικού και θεραπευτικού φυτού που είναι γνωστό ως «λουλούδι του Δαρβίνου» ή «δρακάκι». Δυο από αυτές εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή στο Ανήλιο Ιωαννίνων.

Οι δύο Αλβανίδες ηλικίας 39 και 44 χρόνων συνελήφθησαν από τους άνδρες του τμήματος Μετσόβου, καθώς είχαν ήδη συλλέξει ποσότητα βάρους 27 κιλών και 150 γραμμαρίων του θαυματουργού φυτού, η οποία κατασχέθηκε και θα αποδοθεί στο Δασαρχείο Μετσόβου. Σε βάρος των δυο γυναικών σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Δασικού νόμου και παράνομη είσοδο στη χώρα, με την οποία παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Οι Αλβανοί έχουν λεηλατήσει στην κυριολεξία τα ελληνικά βουνά, συλλέγοντας το συγκεκριμένο φυτό που έχει μεγάλη εμπορική αξία και εξάγεται αποξηραμένο προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πωλείται, μάλιστα, ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό, καθώς περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

Ως αφέψημα, χρησιμοποιείται κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας, αλλά και για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου, ενώ το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης από ανοιχτές πληγές και την θεραπεία των μωλώπων.