Ιταλία: Τριγμούς στην ενότητα της κυβέρνησης προκαλεί ο προϋπολογισμός

Ιταλία: Τριγμούς στην ενότητα της κυβέρνησης προκαλεί ο προϋπολογισμός

Παρά τις σοβαρές εντάσεις μεταξύ των δύο εταίρων στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό, η κυβέρνηση εξασφάλισε χθες άνετη ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία με αφορμή το διαφιλονικούμενο διάταγμα για την ασφάλεια στη χώρα. Το νομοσχέδιο, που προωθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, καθιστά αυστηρότερες τις διατάξεις για τη μετανάστευση, θέτει περιορισμούς στην παροχή ασύλου και προβλέπει σκληρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της μαφίας.

Παρά τις επιφυλάξεις στους κόλπους του Κινήματος των 5 Αστέρων, που συγκυβερνά με τη Λέγκα του Βορρά, η κυβέρνηση κέρδισε την αναμέτρηση στο σώμα με ψήφους 163 υπέρ έναντι 59 κατά, με μόνον πέντε γερουσιαστές από το Κίνημα να απέχουν. «Είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει συνδέσει την αξιοπιστία του με την έγκριση του πακέτου, που διατείνεται ότι θα μειώσει τον αριθμό των μεταναστών στη χώρα.

Το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να ψηφιστεί και από την Κάτω Βουλή. Αν είχε χάσει την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν σε παραίτηση. Η απόφαση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αποκάλυψε τις τριβές στους κόλπους της κυβέρνησης, που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο. Παρόλο που το νομοσχέδιο για την ασφάλεια προκάλεσε εσωτερικές αντιπαραθέσεις, υπάρχει ευρύτερη δυσαρέσκεια στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με την προσπάθεια του Κινήματος των 5 Αστέρων να χαλαρώσει τα χρονικά όρια για τη δίωξη πολλών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς. Η Λέγκα ισχυρίζεται ότι αυτό θα οδηγούσε σε απαράδεκτα μακρές δικαστικές μάχες. Η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, έγραψε ότι δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

kathimerini,gr