“Ιστορική συνεννόηση” χαρακτήρισε η Μέρκελ τη Συμφωνία των Πρεσπών- Στη Βουλή των Σκοπίων οι συνταγματικές τροπολογίες

“Ιστορική συνεννόηση” χαρακτήρισε η Μέρκελ τη Συμφωνία των Πρεσπών- Στη Βουλή των Σκοπίων οι συνταγματικές τροπολογίες

Η συμφωνία των Πρεσπών «παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους η μεγάλη πλειοψηφία άνω του 90%, εκείνων οι οποίοι έλαβαν μέρος στo δημοψήφισμα, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Η συμφωνία παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει η καγκελάριος Μέρκελ στην επιστολή της και προσθέτει:

«Επιπλέον, αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση της χώρας σας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θα είναι τώρα σημαντικό να προβείτε στα, ασφαλώς, πολύ απαιτητικά, επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα, με τη λήψη απόφασης από τη Βουλή για την απαραίτητη αλλαγή του Συντάγματος. Χαίρομαι που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί σας γι’ αυτόν τον σκοπό», καταλήγει η επιστολή της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Στη Βουλή

Η κυβέρνηση Ζάεφ κατέθεσε πρόταση για την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας ένα βήμα στην αλλαγή του ονόματος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ παρά τις απειλές της αντιπολίτευσης ότι θα φρενάρει τη διαδικασία.

Η πρόταση θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου και για να γίνει αποδεκτή χρειάζεται πλειοψηφία 2/3. Αν Ζόραν Ζάεφ δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία αυτή, δεν θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Στη Βουλή της ΠΓΔΜ βρίσκεται το κείμενο της κυβέρνησης με το οποίο γίνεται επισήμως αίτημα για την έναρξη κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που απορρέει από την Συμφωνία των Πρεσπών. Το κείμενο υιοθέτησε αργά το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση της χώρας σε έκτακτη συνεδρίαση.

Με την κρίσιμη επιστολή η κυβέρνηση προτείνει την προσθήκη του γεωγραφικού προσδιορισμού «Βόρεια» στο όνομα της χώρας όπως αναφέρεται σήμερα σε όλο το κείμενο του Συντάγματος. Δηλαδή από «Δημοκρατία της Μακεδονίας», να αποκαλείται πλέον «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι, οι αλλαγές στο προοίμιο του Συντάγματος προτείνονται έτσι ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, προτείνεται και η αλλαγή δύο άρθρων. Στο σημείο του προοιμίου όπου γίνεται λόγος για την πολιτειακή κατάσταση και τις νομικές παραδόσεις θα αναφέρονται συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία υιοθετήθηκαν από τη λεγόμενη Αντιφασιστική Συνέλευση για την Απελευθέρωση της «Μακεδονίας» το 1944, ανέφερε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση προτείνει αλλαγές προκειμένου να βελτιωθεί η αναφορά στην «εγγύηση των συνόρων» στο Άρθρο 3, κάτι που είχε αποτελέσει αντικείμενο συνταγματικής μεταρρύθμισης το 1992.

«Η νέα πρόταση προωθεί την τήρηση της κυριαρχίας, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, κι έτσι ενισχύει τις εγγυήσεις για τα υπάρχοντα σύνορα και δηλώνει ότι η Μακεδονία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις», τόνισε ο Μίλε Μποσνιακόφσκι, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει «προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και των γειτονικών κρατών».

Η κυβέρνηση προτείνει ακόμα τη μεταρρύθμιση του Άρθρου 49 του Συντάγματος σχετικά με τους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό αλλά και για τη διασπορά, το οποίο επίσης είχε τροποποιηθεί το 1992.

Εναπόκειται στα μέλη του κοινοβουλίου, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουν να πουν τη γνώμη τους σχετικά με τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση.

«Έχουν ιστορικό καθήκον και υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να ανοίξουν το δρόμο της Μακεδονίας προς τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία. Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας ανοίγει τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Υπάρχει η προσδοκία οι βουλευτές να αποφασίσουν προς αυτή την κατεύθυνση και ως έκφραση σεβασμού προς τους πολίτες που είπαν ”ναι” στο δημοψήφισμα και επίσης προς τη βούληση του 80% των πολιτών που υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς για το αν η κίνηση αποστολής αυτού του κειμένου στη Βουλή με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των 2/3, ο κ. Μποσνιακόφσκι απάντησε ότι η κυβέρνηση σήμερα ξεκινάει τη διαδικασία και περιμένει από τους βουλευτές να ακολουθήσουν τη βούληση των ανθρώπων στο δημοψήφισμα  της 30ης Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ, euronews.gr