Ιράν: Πυρά και απειλές Ροχανί κατά Τελ Αβίβ για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Ιράν: Πυρά και απειλές Ροχανί κατά Τελ Αβίβ για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Ευθείες βολές κατά του Ισραήλ απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, για τη δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, εξέχοντος πυρηνικού επιστήμονα, που φερόταν από τη Δύση να είναι ο εγκέφαλος μυστικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας.

«Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους», δήλωσε ο Ιρανός, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Οι όροι «παγκόσμια αλαζονεία» και «σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» περιγράφουν για το Ιράν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αντίστοιχα.

«Η δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ δείχνει την απελπισία των εχθρών μας και το βάθος του μίσους τους… Το μαρτύριό του δεν θα επιβραδύνει τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε ο Χασάν Ροχανί.

Το Ιράν θα προχωρήσει «σε εύθετο χρόνο» σε αντίποινα για τον φόνο του εξέχοντα ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Ο λαός μας είναι πολύ έξυπνος για να πέσει στην παγίδα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ). Θέλουν να δημιουργήσουν χάος, θα πρέπει όμως να ξέρουν πως τους ξεσκεπάσαμε και πως δεν θα επιτύχουν. (…) Το Ιράν ασφαλώς θα απαντήσει στο μαρτύριο του επιστήμονά μας σε εύθετο χρόνο», τόνισε.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει αρνηθεί να πάρει επίσημα θέση για τον θάνατο του Φαχριζαντέχ, το ιερατείο και οι στρατιωτικοί του Ιράν, οι οποίοι ουσιαστικά κυβερνούν τη χώρα, ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση για τον φόνοτου 59χρονου πυρηνικού επιστήμονα. Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ υπέκυψε στο νοσοκομείο, λίγη ώρα αφότου δέχθηκε επίθεση με πυρά στο αυτοκίνητό του, κοντά στην Τεχεράνη.

Η δολοφονία του Φαχριζαντέχ κλιμακώνει περαιτέρω τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ διατρέχουμε τις τελευταίες εβδομάδες προεδρίας Τραμπ. Επίσης, μπορεί να περιπλέξει τυχόν προσπάθειες του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από 12 ημέρες, αποκαλύφθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητούσε τρόπο να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ του Ιράν. Ωστόσο οι σύμβουλοί του και οι επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών τον απέτρεψαν, προειδοποιώντας τον ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Στον απόηχο της είδησης αυτής, η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι αν οποιαδήποτε δύναμη επιτεθεί με οποιοδήποτε τρόπο στη χώρα, η απάντηση που θα λάβει θα είναι «ισχυρή».