Ιράν: Ποινή φυλάκισης δύο ετών στη γυναίκα που έβγαλε δημόσια τη μαντίλα της

Ιράν: Ποινή φυλάκισης δύο ετών στη γυναίκα που έβγαλε δημόσια τη μαντίλα της

Η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, κατηγορείται ότι έβγαλε τη μαντίλα της στην οδό Ενγελάμπ με στόχο «να ενθαρρύνει τη διαφθορά μέσω της δημόσιας αποβολής του χιτζάμπ» (φωτ. αρχείου).

Ιρανή η οποία αφαίρεσε δημόσια τη μαντίλα της, διαμαρτυρόμενη για τους νόμους στο Ιράν που επιβάλουν την κάλυψη των γυναικών, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με Ιρανούς εισαγγελείς.

Η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, κατηγορείται ότι έβγαλε τη μαντίλα της στην οδό Ενγελάμπ με στόχο «να ενθαρρύνει τη διαφθορά μέσω της δημόσιας αποβολής του χιτζάμπ».

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφάρι-Ντολαταμπάντι, που ανακοίνωσε την ποινή, τόνισε ότι η γυναίκα θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Το μεγαλύτερο μέρος της ποινής της είναι με αναστολή, ωστόσο ο εισαγγελέας τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η γυναίκα θα πρέπει να εκτίσει το σύνολό της.

Η πρακτική γυναικών να αφαιρούν τη μαντίλα τους και να την κραδαίνουν σε κοντάρια ως σημαία έχει γίνει αρκετά κοινή σε αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις στο Ιράν τους τελευταίους μήνες.

Η 31χρονη διαδηλώτρια, γνωστή ως «Το Κορίτσι της Οδού Ενγελάμπ», ταυτοποιήθηκε αργότερα ως η Βίντα Μοβαχέντ, προχώρησε στην κίνησή της τον Ιανουάριο. Κρατήθηκε για πολλές εβδομάδες πριν απελευθερωθεί από τις αρχές.

Οι συλλήψεις για ανάλογες ενέργειες από τον Δεκέμβριο έχουν φθάσει τις 30.