Ιδού οι υποχωρήσεις των Σκοπιανών.Εκδηλώσεις με τον Ήλιο της Βεργίνας και ”Μεγάλη Μακεδονία”

Ιδού οι υποχωρήσεις των Σκοπιανών.Εκδηλώσεις με τον Ήλιο της Βεργίνας και ”Μεγάλη Μακεδονία”

Η διάθεση των γειτόνων να κάνουν παραχωρήσεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό αποδεικνύεται…εμπράκτως. Του λόγου το ακριβές επιβεβαιώνει η συχνή παρουσία του πρώην διαπραγμετευτή των Σκοπίων κ. Βάσκο Ναουμόφσκι σε εκδηλώσεις ακραίων εθνικιστών, διακοσμημένες με σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και χάρτες της λεγόμενης ”Μεγάλης Μακεδονίας”.

Η χρήση της εν λόγω σημαίας έχει απαγορευτεί απο την Ενδιάμεση Συμφωνία, που υπέγραψαν η Ελλάδα με τα Σκόπια το 1995. Ο μέχρι πρόσφατα επίσημος διαπραγματευτής των Σκοπίων, ανήκει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO και υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην προθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Μάλιστα, συμμερίζεται απόλυτα τις εθνικιστικές ιδεοληψίες του Γκρούεφσκι περί σύνδεσης των Σλαβομακεδόνων με την αρχαία Μακεδονία. Μετά την πρόσφατη συνάντηση του στη Νέα Υόρκη με τον Έλληνα διαπραγματευτή κ. Βασιλάκη, υπο την αιγίδα του ΟΗΕ, εξερχόμενος δήλωσε πως ”οι προτάσεις του κ. Νίμιτς πολύ απέχουν απ μια αξιοπρεπή λύση”.

Η συμπεριφορά του Ναουμόφσκι έχει προβληματίσει την κυβέρνηση της χώρας του, που έσπευσε να τον θέσει στο περιθώριο. Όμως, η συμπεριφορά του είναι ενδεικτική του κλίματος πόλωσης και φανατισμού που επικρατεί στα Σκόπια και των δυσκολιών που παρουσιάζει η επίλυση του ζητήματος.