Θυελλώδης συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών για τα F-16- Στο στόχαστρο ο Π. Καμμένος

Θυελλώδης συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών για τα F-16- Στο στόχαστρο ο Π. Καμμένος

Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο Πάνος Καμμένος στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16. ΝΔ και Δημοκρατική συμπαράταξη κατηγόρησαν τον Υπ. Αμυνας ότι δεν τήρησε τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, παρακάμπτοντας τη Βουλή, η οποία έπρεπε να έχει γνωμοδοτήσει πριν από τη λήψη απόφασης από το ΚΥΣΕΑ.

Το αρχικά ήπιο κλίμα που αρχικά επικράτησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, άλλαξε άρδην όταν σύμφωνα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης με «χυδαιολογία και λάσπη και φωνάζοντας για σχέσεις κομμάτων με ξένες πρεσβείες».
Μάλιστα ο κ. Καμμένος φέρεται να απείλησε ακόμη και με απόσυρση της συμφωνίας  αναβάθμισης των F16.

Η Νέα Δημοκρατία παρά τις σοβαρές αιτιάσεις για τη διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Καμμένος τις γνωμοδότησε  θετικά επί της αρχής της συμφωνίας, όπως και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ.

«Η ΝΔ επισημαίνει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπογραμμίζει επίσης ότι έως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η ευθύνη υλοποίησης της οποίας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παρά ταύτα, θέλοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και της πολεμικής αεροπορίας η ΝΔ εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για τη συμφωνία αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Ζήτημα διαδικασίας και όχι ουσίας έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ αποκάλυψε ότι υπό το βάρος των αντιδράσεων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε κάποια στιγμή την εκ νέου συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ώστε να προηγηθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε τελικώς.

Με προειδοποιητικές βολές για το τις συνέπειες των αντιδράσεων στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αντέδρασε ο Πάνος Καμμένος στις διαδικαστικές ενστάσεις ΝΔ και ΔΗΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι: «Πάμε από την αρχή (σ.σ. αν θέλουν). Νομικά είμαστε ασφαλείς. Να μην αφήσουμε παράθυρο σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την συμφωνία», ενώ άφησε αιχμές περί σκοπιμοτήτων για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Στην εκπνοή της προθεσμίας για την απάντηση της ελληνικής πλευράς στις ΗΠΑ απέδωσε την παράκαμψη των διαδικασιών εκ μέρους του κ. Καμμένου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλισμών Συμεών Μπαλλής (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ο κ. Καμμένος είπε ότι έληγε η προθεσμία για την απάντηση και γι’ αυτό συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ έχοντας υπόψη τις αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής», σημείωσε.