Θεσσαλονίκη: Πλοίο με βεβαρυμμένο ιστορικό και λίγα …κρεβάτια, δρομολογούν για Κρήτη

Θεσσαλονίκη: Πλοίο με βεβαρυμμένο ιστορικό και λίγα …κρεβάτια, δρομολογούν για Κρήτη

Του Κώστα Μπούρη

Κάποιοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν «σαράβαλο» διαβάζοντας το ιστορικό του Aqua Blue, του πλοίου που ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί στη γραμμή Θεσσαλονίκης – Σποράδες – Κυκλάδες – Κρήτη.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρόκειται για ένα πλοίο με βεβαρυμμένο ιστορικό και με μια πυρκαγιά, ναυπηγημένο το 1975, που μάλιστα έχει αλλάξει και πολλά ονόματα. ¨Όπως φαίνεται όμως το Sea Blue έχει ξεπεράσει τα προβλήματα του, αφού πλέον έχει πάρει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

Από την άλλη ταλαιπωρία φαίνεται ότι περιμένει τους επιβάτες που θα το επιλέξουν για να ταξιδέψουν μέχρι τη Κρήτη, αφού διαθέτει ελάχιστα κρεβάτια σε σχέση με τη χωρητικότητα του, μόλις 375!

Το συγκεκριμένο πλοίο ανήκει σήμερα στην Sea Jet που τελικά μετά από πολύ προσπάθεια κατάφερε να «αναστήσει» το Ιεράπετρα Λ, όπως ήταν το προηγούμενο όνομα του Aqua Blue.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιστορικό του Sea Blue, από την Ιαπωνία μέχρι και την Ελλάδα που έχει αλλάξει συνολικά έξι ονόματα.

H Sea Jet απέκτησε το πλοίο από την ΑΝΕΚ που το είχε παροπλισμένο λόγο μιας μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στο μηχανοστάσιο του και προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές. Συγκεκριμένα το συμβάν έγινε στις 29 Νοεμβρίου 2014 στην Αδριατική και ενώ ταξίδευε από το Bari για το Durres.

Το πλοίο κατάφερε με δικές του δυνάμεις να φτάσει στο λιμάνι του Brindisi χωρίς άλλο πρόβλημα. Όμως η επισκευή του ήταν μάλλον αδύνατη από την ΑΝΕΚ που το παρόπλισε στη Κυνοσούρα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 οπότε και αγοράστηκε από την Sea Jet.

Οι νέοι πλοιοκτήτες μετονόμασαν το πλοίο σε KIARA και το μετέφεραν στο νέο μόλο της Δραπετσώνας για να το επισκευάσουν. Σύμφωνα με το ιστορικό του πλοίου, στις 16 Ιουλίου 2017 δεξαμενίστηκε στο Πέραμα όπου συνεχίστηκαν οι εργασίες επισκευής του.

Οι επισκευές ολοκληρώθηκαν 25 Οκτωβρίου 2017 και το ανανεωμένο πλοίο μετονομάστηκε σε Aqua Azzuro. Το όνομα αυτό όμως φαίνεται ότι δεν «άρεσε» και οι πλοιοκτήτες του το μετονόμασαν ξανά, αυτή τη φορά με το σημερινό του όνομα, σε Aqua Blue.

Πέρσι τον Νοέμβριο το Aqua Blue έκανε δοκιμαστικό πλου στον Σαρωνικό όπου έπιασε μέχρι και 19 κόμβους ταχύτητα. Μετά τη δοκιμή το Aqua Blue επέστρεψε ξανά στο ναυπηγείο για να ολοκληρωθούν οι επισκευές.

Όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει και το υπόλοιπο ιστορικό του Aqua Blue που ναυπηγήθηκε στην Ιαπωνία το 1975. Το πλοίο βαφτίστηκε Green Arch και δρομολογήθηκε στη γραμμή Osaka – Hiroshima για λογαριασμό της Hiroshima Green Ferry.

Το 1982 πουλήθηκε την επίσης ιαπωνική εταιρία Kuryshima Dock, μετονομάστηκε σε Okudogo 8 και δρομολογήθηκε στη γραμμή Kobe – Matsouyama – Oita.

Σε ελληνικά χέρια ήρθε το 1991 όταν το απέκτησε η ΑΝΕΚ LINES και το ονόμασε Κύδων. Αρχικά το πλοίο δούλεψε σαν roro (πλοίο μεταφοράς οχημάτων) στη γραμμή Πάτρας – Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα – Τεργέστη.

Η μετασκευή του σε επιβατηγό έγινε το 1995 και μετονομάζεται σε Τάλως.

Τον Ιούλιο του 1999 μεταβιβάζεται κατά 50% στη Lane Sea Lines και μετονομάζεται σε Ιεράπετρα Λ. ενώ εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Σαντορίνη – Σητεία – Άγιος Νικόλαος – Καστελόριζο – Κάσος – Κάρπαθος – Ρόδος.

Το 2006 και το 2007 καλύπτει και ανάγκες στη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο ενώ τον Απρίλιο του 2009 δρομολογείται στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Λήμνος- Μυτιλήνη – Χίο – Σάμο.

Τον Ιανουάριο του 2012 μεταφέρεται στη γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Εύδηλος – Αγιος Κήρυκος – Φούρνοι – Καρλόβασι  – Βαθύ.

Το 2012 είναι και η χρονιά που παροπλίζεται πρώτη φορά με την ΑΝΕΚ Italia να το ναυλώνει δύο χρόνια αργότερα και να το δρομολογεί στη γραμμή Bari – Durres, εκεί που τελικά έπιασε φωτιά το 2014.

Το Aqua Blue είναι 137 μ. μήκους, 22 μ. πλάτους και έχει βύθισμα 5,60 μ. Μπορεί να μεταφέρει 1300 επιβάτες, ενώ έχει μόλις 375 κρεβάτια. Το γκαράζ του χωράει 400 ΙΧ αυτοκίνητα.

Διαθέτει δύο μηχανές και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 19 κόμβων.