Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισε ο Ναός της Αγίας Σοφίας από τη νεροποντή

Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισε ο Ναός της Αγίας Σοφίας από τη νεροποντή

Η σφοδρή κακοκαιρία και οι πλημμύρες που έπληξαν σήμερα τη Θεσσαλονίκη δεν άφησαν στο απυρόβλητο ούτε τον Ναός της Αγίας Σοφίας καθώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πλημμύρισε το εσωτερικό του και χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν ενέργειες απομάκρυνσης του νερού.

Ο γνωστός σε όλους Ναός της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Χτίστηκε κατά τα μέσα του 7ου αιώνα, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι κάτω από τον σπουδαίο αυτό ναό προϋπήρχε ένας παλαιότερος. Πρόκειται για μία μεγάλη βασιλική, μία από τις μεγαλύτερες της παλαιοχριστιανικής περιόδου (115 μέτρα μήκος και 53 μέτρα πλάτος).

Ενδιαφέρον είναι ότι ο μικρότερος σε μήκος σημερινός ναός της Αγίας Σοφίας έχει το ίδιο περίπου πλάτος με την παλαιότερη εκκλησία, και ακολουθεί τους παλαιότερους τοίχους.

Στην ανασκαφή που έγινε το 1961 – 62 στην σημερινή Αλεξάνδρου Σβώλου, τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά και διατηρήθηκαν στο υπόγειο της πολυκατοικίας που ανεγέρθηκε στο νούμερο 1 της οδού. Η βασιλική χρονολογείται στον 5ο αι. μ. Χ. Ένα ακόμη τμήμα της διατηρείται στην αυλή της κρύπτης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η κρύπτη ήταν αρχικά ρωμαϊκό λουτρό («νυμφαίο») που μετατράπηκε σε βαπτιστήριο για τις ανάγκες της παλαιότερης εκκλησίας. Ένας από τους κίονες του βαπτιστηρίου διατηρείται στη θέση του μέχρι σήμερα.