Θεσσαλονίκη: Καμπάνια μέσω φαρμακείων για τα αντιβιοτικά προτείνει ο ΦΣΘ

Θεσσαλονίκη: Καμπάνια μέσω φαρμακείων για τα αντιβιοτικά προτείνει ο ΦΣΘ

Επιβεβλημένη θεωρεί την ενημέρωση των πολιτών για τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, τασσόμενος υπέρ της εξειδικευμένης καμπάνιας μέσω των φαρμακείων για την ελεγχόμενη χορήγηση αυτών των φαρμάκων.

«Η πρόθεση της πολιτείας να λάβει μέτρα για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Eμείς οι φαρμακοποιοί επανειλημμένα έχουμε επισημάνει ότι η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει οδηγήσει σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά και αντίσταση των μικροοργανισμών σε αυτά με δραματικές συνέπειες για την κοινότητα. Επιβάλλεται η άμεση έναρξη εφαρμογής του κατάλληλου μέτρου, το οποίο οι φαρμακοποιοί θα στηρίξουμε» αναφέρει ο κ. Ευγενίδης μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

 Σχολιάζοντας στην πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ο κ. Ευγενίδης τονίζει ότι αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα του συστήματος υγείας, ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και έτσι να λυθεί.

Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζει ότι «κάθε κλάδος οφείλει να λύνει πρώτα τα δικά του προβλήματα (σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, παράνομη διάθεση φαρμάκων σε ιατρεία, συνταγές από το τηλέφωνο κ.λπ.) και μετά να ζητά την τιμωρία άλλων επιστημόνων υγείας».