Θεσσαλονίκη: Ηχοπετάσματα στο περιφερειακό για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης

Θεσσαλονίκη: Ηχοπετάσματα στο περιφερειακό για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης

Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και τον περιορισμό του κυκλοφοριακού θορύβου σε τμήματα της εσωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης και της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανίων προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε τις εξουσιοδοτήσεις προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης των σχετικών ενεργειών που αφορούν τμήμα της εσωτερικής περιφερειακής οδού από τον κόμβο Κ10 (Κωνσταντινουπολίτικα) έως τον κόμβο Κ12 (αεροδρομίου – εθνικής οδού Νέων Μουδανίων), συνολικού μήκους 4,5 χιλιομέτρων μόνο προς τη μία κατεύθυνση καθώς και τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Μουδανίων από την οδό Βούλγαρη ως τον κόμβο Κ12 (αεροδρομίου – εθνικής οδού Νέων Μουδανίων), συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων και από τις δύο πλευρές του δρόμου.

Ο προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται συνολικά σε 4.400.000 ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας της υλοποίησής τους τοποθετείται σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον από τη λειτουργία ενός οδικού έργου είναι η ενόχληση από τον παραγόμενο θόρυβο της κυκλοφορίας. Τα ηχοπετάσματα που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν είναι διαμήκεις κατασκευές παραπλεύρως της οδού, στη μία ή και στις δύο πλευρές της, με σκοπό την ελάττωση του επιπέδου του θορύβου που παράγεται από την κυκλοφορία.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, κατά τα προηγούμενα έτη, έχει εκπονήσει μετρήσεις θορύβου, από όπου προκύπτει η αναγκαιότητα εφαρμογής ηχοπετασμάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ηχορύπανσης που προέρχεται από την οδική αρτηρία για την συγκεκριμένη περιοχή που ανοικοδομείται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία έτη. Επιπλέον οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και δενδροφυτεύσεις.

Στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, ο Βασίλης Γάκης από την παράταξη “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” έθεσε ερωτηματικά για την ωριμότητα του έργου αλλά και για το αν έχουν προβλεφθεί αντίστοιχα έργα για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στη δυτική πλευρά της περιφερειακής οδού, όπου κατασκευάζονται ανισόπεδοι κόμβοι.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” συμφώνησε με τον κ. Γάκη και υπέβαλε ερωτήματα για το αν θα μπορούσαν, στη συνέχεια, να υπάρξουν ενστάσεις για τα έργα με το επιχείρημα της κατάτμησής τους. Πρότεινε δε να γίνει μία δημοπράτηση για τα έργα αυτά, μία μελέτη και μία κατασκευή. Η Χρυσούλα Παλιαδέλη από την παράταξη “Συμμετέχω” εκτίμησε ότι τα έργα δεν είναι ώριμα για ένταξη σε χρηματοδότηση. Ο Βασίλης Ιγνατιάδης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” υπογράμμισε την αναγκαιότητα να χρηματοδοτηθούν έργα που ανταποκρίνονται σε λαϊκές ανάγκες αντιμετώπισης του προβλήματος της ηχορύπανσης. Πληροφορίες για τις διαδικασίες κατάθεσης των προτάσεων χρηματοδότησης ζήτησε η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολίτες Μπροστά”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ