Θεσσαλονίκη: Δεν φταίνε οι αρμόδιοι για τη πλημμύρα αλλά μόνον η φύση – Να την συλλάβουμε!

Θεσσαλονίκη: Δεν φταίνε οι αρμόδιοι για τη πλημμύρα αλλά μόνον η φύση – Να την συλλάβουμε!

Του Κώστα Μπούρη

Στη χώρα μας μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή δεν υπάρχουν υπεύθυνοι. Στις άλλες χώρες είτε παραιτούνται, είτε διώκονται ποινικά! Ακόμα δεν είχε κοπάσει καλά – καλά η μπόρα της Πέμπτης και όλοι οι υπεύθυνοι άρχισαν να τα ρίχνουν στη «φύση», στη κλιματική αλλαγή και όπου αλλού εκτός από τους εαυτούς τους και τις υπηρεσίες που διοικούν.

Τραγική ειρωνεία, μόλις την προηγούμενη μέρα ρεπόρτερ του Reportplus.gr είχε μιλήσει με τον διευθυντή πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι η Θεσσαλονίκη δεν κινδυνεύει από ακραία καιρικά φαινόμενα, πλην της Χαλάστρας και του Δήμου Θερμαϊκού!  Τελικά η «φύση» τον διέψευσε την επόμενη κιόλας μέρα με τα ολέθρια αποτελέσματα που όλοι βιώσαμε.

Αλήθεια όμως, ποιος φταίει για την απαράδεκτη κατάσταση που βίωσε η Θεσσαλονίκη, θυμίζοντας περισσότερο Μπαγκλαντές παρά μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη;

Τους ακούς όλους, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, μέχρι τους υπεύθυνους της Περιφέρειας Κ.Μ. και της ΕΥΑΘ και …αισθάνεσαι τόσο …συμπόνια για τους «καημένους» που τους χτύπησε τόσο «άδικα η φύση», μέχρι να συνέλθεις και να σκεφτείς τι ΔΕΝ κάνανε όταν η ΕΜΥ προειδοποιούσε για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μας λένε ότι 72,4 χιλιοστά βροχής την ώρα είναι πάρα πολλά, όμως αναρωτιέμαι με ποιες προδιαγραφές σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα και αν τηρήθηκαν αυτές οι προδιαγραφές!

Όπως φαίνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, που τόσος λόγος έγινε πριν μερικά χρόνια με τα έργα στο Σέιχ Σου, δεν λειτούργησε ή απλά ξεπεράστηκε από τις κλιματικές αλλαγές με τους υπεύθυνους να τα ρίχνουν στη «φύση» και όχι στους ίδιους, που ολιγώρησαν να τα αναβαθμίσουν!

Έτσι λοιπόν τα νερά κατέβηκαν από το βουνό υπό μορφή τσουνάμι και μας έπνιξαν!

Αλλά και πάλι, εντός πόλης, εκεί στη Νίκης, στα Λαδάδικα, στον Λευκό Πύργο, ακόμα και στο ίδιο το δημαρχείο, τι συνέβη και πνίγηκαν τα πάντα; Αν όλα τα φρεάτια ήταν καθαρά, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος και η ΕΥΑΘ, τότε κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, όταν κατασκεύασαν το αποχετευτικό σύστημα.

Και έχουμε και την ΕΥΑΘ που για ακόμα μια φορά μας άφησε χωρίς νερό! Και πάλι δεν φταίνε οι υπεύθυνοι επειδή …έβρεξε, όπως δεν φταίγανε όταν επί χρόνια άφησαν τη πόλη με έναν σάπιο αγωγό!

Τόσα χρόνια κανένας υπεύθυνος δεν φταίει. Μα κανένας!

Αλήθεια τι τους έχουμε όλους αυτούς τους υπεύθυνους, μόνο να στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες τους και να αμείβονται πλουσιοπάροχα; Η δουλειά τους δεν είναι να συντηρούν, να προβλέπουν και να αναβαθμίζουν τις υποδομές, ώστε να μην καταστρέφουν τη πόλη τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Επομένως αν ο εισαγγελέας διατάξει έρευνα για την απαράδεκτη κατάσταση της Θεσσαλονίκης, μάλλον θα πρέπει να συλλάβει τη …φύση, αφού οι υπεύθυνοι ποτέ δεν φταίνε!