Θεοδωράκης: Να φτιάξουμε ένα δίχτυ για όσους δεν μπορούν και να ανοίξουμε το ταβάνι για όσους θέλουν να πετάξουν

Θεοδωράκης: Να φτιάξουμε ένα δίχτυ για όσους δεν μπορούν και να ανοίξουμε το ταβάνι για όσους θέλουν να πετάξουν

Της Δήμητρας Μακρή

 

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο επικεφαλής από το Ποτάμι στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ήταν μια συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν μιάμισι ώρα, ξεκίνησε με μια σύντομη τοποθέτηση του δημοσιογράφου -πολιτικού και συνεχίστηκε με 16 ερωτήσεις που τέθηκαν από δημοσιογράφους τοπικών και πανελλαδικών μέσων. Τόσο στην τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη όσο και στις απαντήσεις του τέθηκαν μια σειρά από θέματα- ποικίλα. Αφορούσαν τις θέσεις που έχει το Ποτάμι, την πορεία του στην πολιτική, την οικονομία, το ονοματολογικό, τη συμφωνία των Πρεσπών, το δημόσιο και τη λειτουργία του.

Ο επικεφαλής από το Ποτάμι ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με τα λόγια της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ και τη συμβουλή της προς τους Νεοέλληνες: “Τι ανάγκη να φυτεύεις τριαντάφυλλα σε γλάστρες, όταν έχεις αγριολούλουδα και στο βουνό Θυμάρι…”

 

 

Ξεκίνησε να απαντά στις ερωτήσεις από την πρόδηλη ερώτηση που αφορούσε το ονοματολογικό. Είπε πως οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τα δυο σημαντικότερα αεροδρόμια της γειτονικής με σκοπό να κάνουν και μια στρατιωτική αεροπορική βάση. Αναρωτήθηκε αν θα το επιτρέψουμε αυτό; Πως στόχος είναι να ηγηθεί η Ελλάδα μιας προσπάθειας να μπουν οι χώρες αυτές σε ΝΑΤΟ και ΕΕ καθώς το πρόβλημα είναι από το Αιγαίο και την Κύπρο.

Ανέφερε πως θα κατέβει αυτόνομο και ανεξάρτητο το Ποτάμι στις εκλογές. Πως το ζητούν ολοένα και περισσότεροι πολίτες και μετά τα όσα συνέβησαν με το Κίνημα Αλλαγής. Πως είναι ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα σε μια δύσκολη στιγμή με πολλά τραύματα στην οποία δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Και σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες τις μετεκλογικές πως θα κινηθούν βάσει πατριωτικών αρχών. Πως το σχέδιο υπάρχει και πως συχνά το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν θα πρέπει να είναι οι υπουργοί του παρελθόντος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως στόχος η πολιτική συμφωνία και η υλοποίησή της. Σε ό,τι αφορά την  οικονομία να υπάρξει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το χρέος εξάλλου των πολιτικών είναι να φτιάχνουν “ένα δίχτυ για να μην πέφτουν όσοι δεν μπορούν και να ανοίγουν τον ουρανό για όσους θέλουν να πετάξουν”. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως ρωτήθηκε ο κος Θεοδωράκης αν η χώρα βγήκε καθαρή από τα μνημόνια. Απάντησε λέγοντας πως συγκριτικά με τις άλλες χώρες υπήρξε μια ιστορική καθυστέρηση, πως το πολιτικό σύστημα δεν προώθησε όσο γρήγορα έπρεπε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πως ο Αντώνης Σαμαράς αμφιταλαντεύθηκε πολύ, πως με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χάθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια το 2015. Πως τώρα βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο να προχωρήσουμε χωρίς δανεικά, να βρούμε λύση. Πως ουσιαστικά καλούμαστε να τρέξουμε έναν μαραθώνιο πατώντας αποκλειστικά στα δικά μας πόδια.

 

 

Αναφέρθηκε στο δημόσιο και τους λειτουργούς του. Είπε πως υπάρχουν εκείνοι που ματώνουν – δάσκαλοι, νοσοκόμοι, γιατροί, αστυνομικοί- τους οποίους τους διαχώρισε ξεκάθαρα από τους κομματικούς εγκάθετους, τους ανίκανους. Πρότεινε πως θα μπορούσε να προβαίνει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων το ΑΣΕΠ το οποίο ούτως ή άλλως ήδη έχουν ρωτήσει σχετικά με το αν μπορεί να διατελέσει τον ρόλο αυτό κι έχουν λάβει θετική απάντηση – φυσικά με την κατάλληλη ενίσχυση θεσμική και στελεχιακή. Μάλιστα είπε συγκεκριμένα: “δεν υπάρχουν χρήματα για ανίκανους και κομματικούς εγκάθετους”. Και πως τα λεφτά αυτά θα πρέπει να δοθούν σε επενδύσεις και τους νέους. Πως όσοι είναι άχρηστοι να φύγουν, πως πρέπει να γίνει εκκαθάριση των υπηρεσιών που δεν λειτουργούν.

Συνέχισε λέγοντας πως οποιαδήποτε συνεργασία θα κριθεί βάσει των αξιών τους.

Αναφορικά με τη ΔΕΘ είπε πως καλό θα ήταν να έρχονται όλοι οι πολιτικοί μαζί και να συμμετέχουν σε ένα τραπέζι συζήτησης το οποίο δεν θα προκαλεί τις αντιδράσεις εξαγγελιών ή ομιλίας που χωρίζει την πόλη σε μέρες και κόμματα.

Ρωτήθηκε για το ΚΙΝΑΛ κι απάντησε πως δεν ήταν λάθος η ιδέα αλλά ήταν λάθος η εκτίμησή του ότι θα μπορούσε να συνυπάρξει με λαϊκιστές και συντηρητικούς. Πως είχε διαφορετικά σχέδια και ότι θεώρησε πιο έντιμο όταν το συνειδητοποίησε αυτό να αποχωρήσει από το παραμείνει εντός.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης και γενικώς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τόνισε πως η επιλογή από το Ποτάμι θα κριθεί από την προσωπικότητα του υποψηφίου. Αν ο Γιάννης Μπουτάρης αποφασίσει να διεκδικήσει τον Δήμο ξανά θα τον στηρίξει καθώς είναι φίλος και δεν εγκαταλείπουν φίλους αλλά και επειδή άνοιξε την πόλη.

Ειδικά δε για τη Θεσσαλονίκη είπε πως πρέπει να γίνει πρωτεύουσα στα Βαλκάνια και πως αν λυθεί και το ονοματολογικό και όλα τα υπόλοιπα όλοι θα θέλουν να έχουν πρόσβαση εδώ. Πως δεν υπάρχει περιθώριο για σπατάλες – τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού στην πόλη το οποίο χρειάζεται πολλά χρήματα για να λειτουργήσει. Ρωτήθηκε και ειδικά για τη νέα υφυπουργό, Κατερίνα Νοτοπούλου, κι είπε πως θα περιμένουν να δουν έργα και μετά θα τοποθετηθούν. Ακόμη ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης χρειάζεται επενδύσεις, σιδηροδρομικό δίκτυο, μεγάλα έργα.

Τέλος, πως στη Βουλή όλοι πάσχουν από μια συνταξιολαγνεία… υπό την έννοια πως όλοι ασχολούνται με τους συνταξιούχους και πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Πως είναι απαραίτητο να βελτιωθούν πολλά σε ό,τι αφορά το επιχειρείν καθώς δίνονται περί των 3.000 ευρώ για το άνοιγμα μιας επιχείρησης, ποσό που πηγαίνει σεασφαλιστικά, γραφειοκρατία κλπ… Πως απαιτείται να γίνει ευκολότερο το άνοιγμα μιας επιχείρησης… Στην Πορτογαλία χρειάζονται μόλις 48 λεπτά για αυτό ενώ στη χώρα μας…. πολλά περισσότερα.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για όσα συνέβησαν στο Μάτι και να τιμωρηθούν όσοι δεν έδειξαν τόλμη και ευθύνη. Πως πρέπει να κόψουν τα άχρηστα τμήματα του δημοσίου, να ελέγξουμε τις δαπάνες και τις κρατικές προμήθειες αφού υπολογίζεται πως έργα προϋπολογίζονται σε 1 δισ. Ευρώ και στοιχίζουν τελικά 3…