Θα εγκρίνει το δημοψήφισμα ακόμη και με χαμηλή συμμετοχή ο Ζάεφ

Θα εγκρίνει το δημοψήφισμα ακόμη και με χαμηλή συμμετοχή ο Ζάεφ

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ για να αποφανθούν οι πολίτες της γείτονος μέσω του δημοψηφίσματος στο ερώτημα, που έθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Το «ναι» θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ένταξη στην ΕΕ.

Καθώς οι ώρες μετρούν αντίστροφα ένας σημαντικός παράγοντας αποτελεί ο αριθμός των πολιτών της γείτονος, οι οποίοι θα προσέλθουν στις κάλπες. Θα είναι αρκετοί για να θεωρηθεί νόμιμο το δημοψήφισμα;

Η μάχη δίνεται ουσιαστικά ανάμεσα στο κόμμα του Ζάεφ, την αντιπολίτευση, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας. Το ισχυρό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι αντιτίθεται στη συμφωνία και σκοπεύει να μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έχει επίσης αντιδράσει έντονα στο δημοψήφισμα, καθώς και στη συμφωνία με την Ελλάδα και καλεί τους πολίτες σε αποχή από το δημοψήφισμα.

Τι θα γίνει, λοιπόν, αν η προσέλευση δεν είναι αρκετή; Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι ξεκαθάρισε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ότι οι αρχές θα κηρύξουν το αποτέλεσμα ως νόμιμο ακόμη και σε περίπτωση χαμηλής προσέλευσης.

«Υποθετικά, αν είναι κάτω από το όριο, δεν θα αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση αλλά τις τεχνικές και υλικοτεχνικές συνθήκες, εάν οι πολίτες είναι παρόντες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας για να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν» δήλωσε ο Οσμάνι, ο οποίος αναμένει θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

Γύρω στις 350.000 νέους κυρίως, οι οποίοι μάλιστα είναι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τα 2 εκατ. πολίτες των Σκοπίων έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες.

«Όλες οι προϋποθέσεις θα πληρούνται, η προσέλευση και η πλειοψηφία. Αλλά ο στόχος του δημοψηφίσματος δεν είναι να δοκιμάσει την τεχνική και υλικοτεχνική διαδικασία πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα να κάνει τους πολίτες να ψηφίσουν, αλλά να δοκιμάσουν τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών μέσω δημοψηφίσματος» ήταν το σαφές μήνυμα του Οσμάνι, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

«Η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών που θα ψηφίσουν την Κυριακή θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ εφαρμόζοντας τη συμφωνία Μακεδονίας και Ελλάδας» προέβλεψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και το σοσιαλιστικό κόμμα του, μαζί με τα δύο κόμματα που αντιπροσωπεύουν την αλβανική πλειοψηφία, αναμένεται να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ο Οσμάνι βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσει με τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν για ζητήματα διερευνητικού ελέγχου, που εντάσσονται στο πλαίσιο προετοιμασίας των Σκοπίων για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ. Η συζήτηση έγινε και για την Αλβανία με τη συμμετοχή κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας.

reader.gr