Θέμα “8” ο Ερντογάν, ζήτημα Χάλκης ο Τσίπρας – Βελτιωμένο το κλίμα!

Θέμα “8” ο Ερντογάν, ζήτημα Χάλκης ο Τσίπρας – Βελτιωμένο το κλίμα!

Το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό να ζητά απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό, σεβασμό του διεθνούς δικαίου αλλά και την μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα της επανέναρξης της σχολής της Χάλκης.

Μια περίπου ώρα κράτησε η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, που ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση λόγω της ομιλίας του Τούρκου προέδρου στον ΟΗΕ, η οποία τελείωσε αργότερα από το προβλεπόμενο και πήγε πίσω όλο το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αποψινή συνάντηση διαπιστώθηκε βελτίωση του κλίματος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή τους, τον Ιούλιο, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξαναβάλουν στο τραπέζι μια θετική ατζέντα για τις σχέσεις τους και ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για επίσημη συνάντηση εργασίας.

 

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση των σχέσεων των δυο χωρών, είναι το να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση και η εφαρμογή των σχετικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Νέα Υόρκη παρατηρήθηκε καλύτερο κλίμα ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρηθούν οι επαφές των δύο χωρών και να μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Παράλληλα Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Στο τραπέζι, βρέθηκε, επίσης, το ζήτημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας αλλά και της πάταξης του δικτύου διακινητών μεταναστών.

Δόθηκε δε, έμφαση στη θετική ατζέντα και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, παράλληλα, ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς επί του θέματος ενώ παράλληλα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και την υποστήριξη της στην επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών.

Τόνισε, μάλιστα, ότι διαβουλεύσεις για την ασφάλεια πρέπει να επανεκκινήσουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

Το Κυπριακό, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας, που θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ώρες στη Νέα Υόρκη.

Στη διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο γγ του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και ο Θεόδωρος Πασσάς (διπλωματικό γραφείο του ΥΠΕΞ).

Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο διευθυντής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός ‘Αμυνας Χουλουζί Ακάρ και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.

CNN – PROTOTHEMA.GR