Θέμα εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ από την άρνηση παραίτησης Τραμπ – Η Πενσυλβάνια ζητά απόρριψη των προσφυγών

Θέμα εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ από την άρνηση παραίτησης Τραμπ – Η Πενσυλβάνια ζητά απόρριψη των προσφυγών

Σύμφωνα με το Politico πάνω από 150 αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας επισημαίνουν τους κινδύνους καθώς Μπάιντεν και Χάρις δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες εθνικής ασφάλειας – Ζητούν να αναγνωριστεί άμεσα η νίκη του Μπάιντεν

«Σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» χαρακτηρίζουν πρώην αξιωματούχοι την καθυστέρηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και ζητούν να του αποδοθεί άμεσα η ιδιότητα του εκλεγμένου προέδρου.

Σε γράμμα που έστειλαν στο Κέντρο Μεταβίβασης της Προεδρικής Εξουσίας (GSA) και επικαλείται το Politico, οι αξιωματούχοι καλούν τον οργανισμό να ανακηρύξει επίσημα τον Τζο Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο και την Κάμαλα Χάρις ως εκλεγμένη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ώστε να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες «που απαιτούνται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όπως τα καθημερινά briefings του προέδρου και τις εκκρεμούσες αποφάσεις σε πιθανές χρήσης στρατιωτικής δύναμης».

Η επιστολή έρχεται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ήττα του, θέτοντας σε κίνδυνο την αποτελεσματική μετάβαση για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

 

Ο Μπάιντεν δεν λαμβάνει την καθημερινή ενημέρωση για τις εθνικές απειλές

Η επιστολή υπογράφεται από 161 πρώην αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Άμυνας Τσακ Χάγκελ, του πρώην επικεφαλής τς CIA και του NSA Μάικλ Χάιντεν, του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της NSA Κρις Ίνγκλις και της πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο επικεφαλής της GSA, που έχει διοριστεί από τον Τραμπ, πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα τον Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο πριν επιτραπεί στην ομάδα μετάβασης να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες που χρειάζεται και να επανεξετάσει το προσωπικό στη νέα διοίκηση.

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν έχει ακόμη αρχίσει να λαμβάνει την καθημερινή ενημέρωση του προέδρου – ένα διαβαθμισμένο έγγραφο που λαμβάνει κάθε πρωί ο πρόεδρος και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το γραφείο του διευθυντή των Υπηρεσιών Ασφαλείας και υπογραμμίζει τις απειλές στην εθνική ασφάλεια και τα παγκόσμια hot spots.

Πάντως ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η λήψη της αναφοράς θα ήταν χρήσιμη αλλά όχι απαραίτητη, αφού ακόμη δεν λαμβάνει αποφάσεις για τη χώρα. Ωστόσο, παραδοσιακά, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει πρόσβαση στο εν λόγω έγγραφο, για να γνωρίζει τις μεγάλες απειλές από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα.

 

Η Πενσυλβάνια ζητά απόρριψη των προσφυγών Τραμπ

Οι αρχές της Πολιτείας της Πενσυλβάνιας ζήτησαν σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την προσφυγή της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία ζητούσε να μην επικυρωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Οι δικηγόροι του υπουργείου Εσωτερικών της Πενσυλβάνιας και επτά κομητειών της Πολιτείας, με τη δική τους προσφυγή ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Μιντλ Ντίστρικτ ζητούν να μη γίνει δεκτό το αίτημα του Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και στις επτά κομητείες της Πενσυλβάνιας και προηγείται κατά περισσότερες από 53.000 ψήφους στην Πολιτεία αυτή. Κερδίζοντας την Πενσυλβάνια, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 270 εκλέκτορες, όσους χρειάζεται για να εκλεγεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.