Θέμα ανεξαρτησίας του Αγ. Όρους θέτει συνεργάτης του Πούτιν

Θέμα ανεξαρτησίας του Αγ. Όρους θέτει συνεργάτης του Πούτιν

Μια δήλωσε που αναμένεται συζητηθεί έκανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και άνθρωπος του στενού κύκλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, Σεργκέι Στεπάσιν.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο κ. Στεπάσιν, πρώην αρχηγός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών  και νυν επικεφαλής της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας της Παλαιστίνης», την «πέτρα του σκανδάλου» στην πρόσφατη ελληνορωσική κρίση, ζήτησε την δημιουργία «ανεξάρτητης κρατικής οντότητας του Αγίου Ορους, όπως συμβαίνει με το Βατικανό»

«Ο Άθως δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα. Θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο, όπως το Βατικανό» τονίζει, ανάβοντας «φωτιές» που όμοιές τους δεν έχουν «ανάψει» ποτέ μέχρι σήμερα.

Οι δηλώσει του κ. Στεπάσιν δεν μπορεί να θεωρηθούν άσχετες με την τρέχουσα κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, με αφορμή τη φημολογούμενη, ρωσική προσπάθεια «δολιοφθοράς» της Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και με το ζήτημα της διαφαινόμενης παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την οποία η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει αιτία σχίσματος.

Ο κ. Στεπάσιν αποκάλεσε «ανοησίες» τις καταγγελίες της Αθήνας ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει εσωτερικά της χώρας μας για να εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η ελληνική πλευρά γνώριζε για την δράση της Εταιρείας και μάλιστα αποκαλύπτει ότι «Το ελληνικό ΥΠΕΞ και μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ακριβώς τι κάναμε, τους είχα συναντήσει και μιλήσει μαζί τους πριν από δύο χρόνια…»,

Αποδίδει τη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις σε πιέσεις από «τρίτες δυνάμεις» εννοώντας τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αρνείται κατηγορηματικά πως η Εταιρεία προσπαθούσε να υποδαυλίσει αντίσταση στην συμφωνία των Πρεσπών.

«Πρώτον, είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν δρα ανεξάρτητα. Μέχρι πρόσφατα όταν όλες οι άλλες χώρες κατηγορούσαν τη Μόσχα για παρέμβαση στα εσωτερικά τους η Αθήνα δεν ανακατεύονταν», δήλωσε ο κ. Στεπάσιν, επαναλαμβάνοντας καταγγελίες της ρωσικής διπλωματίας πως η απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες ελήφθη κατόπιν επιρροής από την Δύση.

«Τώρα όμως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε θέση και ποιος τον συνεχάρη την επομένη; Ο Aμερικανός πρόεδρος. Δεύτερον, έχει να κάνει με την κατάσχεση επιχείρησης κάποιου (σσ. του προέδρου του ελληνικού παραρτήματος της «Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης» Σίμωνα Παναγιωτίδη) μόνο και μόνο επειδή συνεργάζεται με τη Ρωσία. Τρίτον, δεν έχουμε, κατά την άποψή μου, καμία δυσκολία με την ελληνική εκκλησία, αλλά μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως» ανέφερε.

Επίσης σχολίασε ειρωνικά το αίτημα της κυβέρνησης Τσίπρα προς την Μόσχα στο απόγειο της κόντρας με την ευρωζώνη, το 2015 με την οποία ζήτησε από την Μόσχα να καλύψει το ελληνικό έλλειμμα: «Η Ρωσία δεν είναι Σοβιετική Ένωση που βοηθούσε το κομμουνιστικό κίνημα ανά τον κόσμο», είπε.