«Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι σαφής »

«Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι σαφής »

Μήνυμα για «σαφή έξοδο» της Ελλάδας από τα μνημόνια έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτόν τον στόχο και «δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης».

Δήλωσε ικανοποιημένος γιατί πριν το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει κανονικότατο μέλος της Ευρωζώνης, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την τάχιστη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Σε σχέση με το χρέος, ζήτησε από όλα τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δικές της. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την Ελλάδα που προχωρά και τηρεί τις υποχρεώσεις της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξαιρετικές τις επιδόσεις της χώρας και εξαιρετικές τις θυσίες των Ελλήνων» καθώς όπως είπε «η ανάπτυξη επέστρεψε, η ανεργία έχει μειωθεί – αν και όχι σημαντικά».

Κληθείς, ωστόσο, να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν η έξοδος θα είναι «καθαρή» ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον όρο «σαφή». «Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της λιτότητας, της τυφλής λιτότητας, της άκαρπης λιτότητας. Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι σαφής και δεν θα υπάρχει καμία προληπτική γραμμή» ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΕ.