Η ώρα του εμβολιασμού κατά του Covid 19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ώρα του εμβολιασμού κατά του Covid 19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ώρες μετά την παραλαβή των πρώτων φορτίων με το εμβόλιο της Pfizer, Γερμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία ξεκίνησαν να εμβολιάζουν τους πολίτες τους, ακόμη και πριν την προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις 27 Δεκεμβρίου.

Στη Γερμανία, η πρώτη βελόνα μπήκε στο μπράτσο της Έντιτ Κβοϊζάλα, μιας γυναίκας ηλικίας 101 ετών, ενώ στην Ουγγαρία εμβολιάστηκαν γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης.

Σε Ελλάδα και Κύπρο ο εμβολιασμός αρχίζει την Κυριακή με νοσηλευτές και ηλικιωμένους. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Κυριάκος Μητσοτάκης εμβολιάζονται την Κυριακή και τη Δευτέρα ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Οι ευρωπαϊκές μας ημέρες εμβολιασμού είναι μια συγκινητική στιγμή ενότητας και ένα ευρωπαϊκό success story. Ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να πάρουμε σταδιακά πίσω τις κανονικές μας ζωές. Από τη στιγμή που θα έχουν εμβολιαστεί αρκετοί άνθρωποι, μπορούμε να αρχίσουμε να ταξιδεύουμε, να συναντούμε τους φίλους και την οικογένειά μας ξανά και να κάνουμε κανονικές διακοπές, κάτι που ζητούμε όλοι. Όμως μέχρι τότε, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Χρειάζεται να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας από τον ιό. Ας παραμείνουμε ασφαλείς μαζί. Ας κάνουμε το 2021 το έτος της ευρωπαϊκής μας ανάκαμψης και ελπίδας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της που αναρτήθηκε στο twitter.

Την ώρα πάντως που ο εμβολιασμός δείχνει να γράφει την αρχή του τέλους της πανδημίας, οι επιστήμονες προειδοποιούν για το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Περιπτώσεις του έχουν εντοπιστεί εντός Ευρώπης σε Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία και εκτός Ευρώπης σε Αυστραλία και Ιαπωνία.

Μέχρι στιγμής το νέο στέλεχος έχει αποδειχθεί μεν πιο μεταδοτικό, αλλά ευτυχώς ούτε πιο θανατηφόρο ούτε πιο ανθεκτικό.