Η Χαμάς στο στόχαστρο νέων βομβαρδισμών από το Ισραήλ στη Γάζα

Η Χαμάς στο στόχαστρο νέων βομβαρδισμών από το Ισραήλ στη Γάζα

Νέα αεροπορική επιδρομή με στόχο θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου η ισραηλινή αεροπορία, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο 61 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών ή τραυματιών.

Ένας από τους στόχους του Ισραήλ ήταν μία μονάδα της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ ένας δεύτερος στόχος αφορούσε την εγκατάσταση μίας ισλαμικής οργάνωσης, στο κέντρο του θύλακα.

«Πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς στόχους σε μια μονάδα που ανήκει στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός, δίχως ωστόσο να επιβεβαιώσει τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή.

Το Τελ Αβίβ υπογράμμισε, επίσης, ότι οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για μια -σύντομης διάρκειας- παραβίαση των συνόρων από ομάδα Παλαιστίνιων διαδηλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30 Μαρτίου έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 116 Παλαιστίνιοι, ενώ μόνο την 14η Μαΐου ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 61.

Η ανάφλεξη της βίας στην περιοχή συνιστά απόρροια της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την έδρα της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η κίνηση αυτή, η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με την επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης για αλλαγή της πρωτεύουσας της χώρας, θεωρήθηκε ως casus belli από τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι εποφθαλμιούν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ελεύθερου παλαιστινιακού κράτους.

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων αντιμετωπίστηκαν με δυσανάλογα μεγάλη ωμότητα και εχθρότητα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από ισραηλινά πυρά 61 άτομα.