Η Τουρκία ονειρεύεται επίμονα αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Η Τουρκία ονειρεύεται επίμονα αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ: «Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Ομως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017 – αλλά χωρίς να δώσει συνέχεια. Ωστόσο, υπουργοί της κυβέρνησής του φροντίζουν κατά διαστήματα να θέτουν σε φραστική αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έκανε και άνοιγμα προς το Ισραήλ. «Υστερα από διαπραγματεύσεις μεγάλης διάρκειας, φτάσαμε στο σημείο της υπογραφής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Μεγάλη Βρετανία. Αύριο (σήμερα) θα υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Αυτή θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική μας συμφωνία, μετά την τελωνειακή ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ερντογάν, ενώ ανέφερε πως η Αγκυρα θα ήθελε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, συμπλήρωσε πως διαφωνεί με τη στάση του Τελ Αβίβ για το Παλαιστινιακό. Δεν έκανε αναφορά σε καμία άλλη διαφορά με το Ισραήλ και τόνισε πως επιθυμία της Τουρκίας είναι η βελτίωση των σχέσεων.